Excursie Kunradersteengroeve

Nieuws
dinsdag 23 april 2019

Bezoek Kunradersteengroeve op dinsdag 23 april 2018.

Op deze zonnige dag bezochten we met 24 personen de steengroeve aan de Bergseweg. Een gedeelte van de leden ging te voet en het andere gedeelte met auto’s.

Rond 15.00 uur werden we verwelkomd door dhr. Vervuurt, een van de eigenaren van de steengroeve. Dit alles onder het genot van een kop koffie/thee en een stukje Limburgse vlaai.

Na het lezen en ondertekenen van de veiligheidsregels en instructie, kon de rondleiding beginnen. Een korte presentatie met filmbeelden uit vroegere tijden en heden. Tijdens de presentatie vertelde dhr. Vervuurt enthousiast over de groeve.

Aansluitend werd iedereen voorzien van een helm en konden wij de groeve gaan bezoeken.

Kalksteen ontstaat doordat skeletten van zeedieren naar de bodem zakken en zich ophopen. Onder invloed van weer – tijd – druk – en temperatuur is dit verhard tot gesteente. Kenmerkend voor de Kunrader steen is een afwisseling van harde steenlagen en kalkgrondlagen. De omgeving van Voerendaal staat bekend vanwege de aanwezigheid van deze kalksteen en is een unieke bijdrage aan het uiterlijk van o.a. boerderijen – kastelen – kerken en bruggen.

Wij daalden ca. 11 meter de groeve in zagen de verschillende lagen van de kalksteen. Deze groeve is dagbouw, in tegenstelling tot mijnen die ondergronds en gesloten zijn. Er was voldoende tijd om vragen te stellen.

Afsluitend werd er in de werkplaats een kleine demonstratie gegeven over de manier waarop de stenen bewerkt worden voor gebruik. Jozé Franssen deed met veel verve ook een steen bewerken.

We kunnen terugzien op een geslaagde middag.

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!