On Tour

Blogs
woensdag 15 juni 2022

Elke week ben ik drie dagen op stap geweest met mijn team en chauffeur om de dorpen te bezoeken die mee gaan doen in het programma Goed Leiderschap en Ontwikkeling. Negen dorpen bevinden zich in het laagland en negen dorpen in de bergen. Vanwege de grote afstanden zijn we enkele keren in de bergdorpen blijven slapen.

Bijna alle deelnemers zijn landbouwer en hebben een akker waar hij/zij bonen of mais verbouwd. Velen houden ook enkele kippen en een aantal hebben geiten of een koe. In de stad zijn de business mensen met een kleine winkel of ze verkopen spullen op de lokale markt(en). En sommigen blijken onderwijzeres te zijn geweest. Kortom het is een zeer gevarieerde groep mensen.

Omdat veel jong volwassenen een baan hebben of kleine kinderen hebben zijn zij niet in de gelegenheid om te komen. Bovendien blijkt tijdens onze bezoeken dat veel jongeren weinig interesse hebben om leiderschapsrollen op zich te nemen. Te veel werk en te veel verantwoordelijkheid vinden ze. Een grote uitdaging voor ons om hen toch proberen te bereiken.

De chapati (pannenkoek) oefening over je tijdsindeling van een doorsnee werkdag vinden ze erg leuk. De pannenkoek verdelen ze in partjes die verschillen kwa grootte. Op deze manier krijgen ze inzicht hoeveel tijd ze aan bepaalde taken besteden en hoeveel verschillende dingen ze op een dag doen. In kleine groepjes vertellen ze elkaar over de indeling van hun pannenkoek.

In kleine groepjes bespreken de deelnemers vervolgens enkele vragen over de groep waar zij deel van uitmaken. De meesten zijn leiders in de kleine christelijke basisgemeenschappen, enkele anderen zijn leider van een koor, de vrouwenbeweging of de charismatische beweging. De workshops die we gaan geven zijn erop gericht dat ze ervaring op doen om hun leiderschapsvaardigheden te vergroten.

En natuurlijk is er tussen de middag eten. Enkele vrijwilligers hebben een eenvoudige maaltijd gekookt bestaande uit rijst, vlees, bonen voor de vegetariƫrs, een beetje groenten en een stuk watermeloen of banaan. Al het eten wordt in grote pannen op houtvuur buiten klaar gemaakt.

Hartelijke groeten,

Marielle

Same, 15 juni 2022

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe