Terugblik – ALV

Nieuws
dinsdag 21 november 2023
Een schitterende en goed verzorgde dag!

Terugblik ALV

Op donderdag 9 november vond de algemene ledenvergadering (ALV) van ZijActief plaats in Het Forum in Roermond. Ruim 250 dames waren aanwezig. Ze luisterden aandachtig naar het officiële programma, vonden de presentatie van gastspreker Tinie Kardol maar wat interessant, genoten van een lekkere lunch en keken vol belangstelling naar de indrukwekkende theatervoorstelling ‘Helse Liefde’. Bestuurslid Marianne Derks stond voor het eerst op het podium als dagvoorzitter om het programma aan elkaar te praten. Al tijdens haar welkomstwoord ebde de aanwezige zenuwen weg, waardoor ze het de rest van de dag super deed. Er kwamen meerdere complimenten uit de zaal en die waren dik verdiend!

De foto’s vind je via onderstaande button en helemaal onderaan dit bericht.

Bekijk de foto's

Officieel gedeelte

Voorzitter Ans Christophe opende de algemene ledenvergadering met de jaarrede. In haar speech blikte ze terug op het afgelopen jaar, waarbij het thema ‘Laat je zien’ veelvuldig aan bod kwam. Belangrijke maatschappelijke kwesties als emancipatie, armoede, gelijke kansen voor iedereen, zelfredzaamheid, duurzaamheid, leefbaarheid, verbinding en geweld tegen vrouwen werden ook aangetipt. De conclusie van onze voorzitter? Het is de moeite waard om gezien te worden en iedereen doet ertoe! Ook het thema van 2024 werd toegelicht. Met ‘Voel je rijk’ refereert ZijActief niet naar de euro’s in je portemonnee. Nee, ‘Voel je rijk’ staat voor het rijkdom om je heen. Voor een fijne familie, goede gezondheid, leuke sociale contacten, een helpende hand, meedoen in de maatschappij en aandacht voor elkaar. Een lidmaatschap bij ZijActief draagt daar zeker aan bij!

Benieuwd naar de toespraak van Ans? Je leest hem hier!

Vervolgens werden de officiële documenten goedgekeurd en blikte Ans vooruit op het nieuwe jaar. Het bestuur zet -vanzelfsprekend- weer een mooi programma met interessante bijeenkomsten en gezellige ontmoetingen neer. Ook wordt de organisatie vernieuwd: men investeert in de samenwerking met andere (vrouwen)organisaties om de onderlinge verbindingen te versterken, geeft de huisstijl een opfrisbeurt en werkt aan ledenvoordelen zoals korting op uitjes of je zorgverzekering.

Speech Ans
Reacties uit de zaal

“Ans spreekt heel makkelijk en dat zie je terug als ze voor een grote groep staat. Knap gedaan!”

***

“Marianne deed het leuk, wat presenteert ze goed! Heel duidelijk gesproken. Fijn ook dat het bestuur belangrijke maatschappelijke thema’s onderdeel maakt van het programma.”

***

“We leven in 2023, maar vandaag maakt pijnlijk duidelijk dat er nog maar weinig veranderd is als het om belangrijke maatschappelijke thema’s als armoede, eenzaamheid of geweld gaat.”

Tinie Kardol

Het programma ging verder met gastspreker Tinie Kardol. Tinie is hoogleraar gerontologie en nam het publiek mee in het actief ouder worden. Dat deed hij met interessante cijfers én aan de hand van zijn boek ‘Oud worden is niet voor watjes’. Wist je bijvoorbeeld dat er in 2040 4,7 miljoen 65+’ers zijn? Of dat mensen in 2095 volgens wetenschappelijke berekeningen 150 jaar of ouder worden? Met grappige voorbeelden, humoristische situaties, een tragisch filmpje en indringende verhalen zorgde Tinie voor lachende gezichten in de zaal en veel herkenbaarheid bij het publiek.

Reacties uit de zaal

“Tinie is een echte Brabander en die kunnen goed vertellen! Hij presenteerde heel levendig, het was echt een super lezing. Ik zou hem zomaar inhuren voor een masterclass of lezing in onze regio!”

***

“De presentatie van Tinie was prachtig: informatief en het verhaal sloot helemaal aan bij de doelgroep. Hij bracht een serieus onderwerp op een luchtige manier, waardoor het niet te zwaar werd.”

***

“Wat een herkenbare presentatie. We hebben allemaal zijn boek gekocht!”

***

“We hebben hartelijk gelachen om de presentatie en het filmpje van Tinie. Maar eerlijk is eerlijk, we zijn van allemaal bang om op een vervelende manier oud te worden. Het is de schrik van iedereen om eenzaam weg te kwijnen of slecht verzorgd te worden. Soms maak ik me wel zorgen over hoe het later met ons gaat…”

Middagpauze

De middagpauze stond in het teken van een lekkere lunch, gezellig samen bijkletsen én een gevarieerde, drukbezochte markt. Bezoekers stonden soms zelfs in de rij voor de kraampjes! Niet gek ook, want er was voor ieder wat wils. Van leuke hebbedingetjes tot interessante diensten en van informatie over de natuur tot inspiratie voor het maken van programma’s voor de afdelingen.

Reacties uit de zaal

“De lunch was goed verzorgd, niets op aan te merken. Lekker en voldoende keuze!”

Helse liefde

Na de middagpauze maakten onze bezoekers zich op voor de theatervoorstelling Helse Liefde. Hoofdpersoon Louise leek alles voor elkaar te hebben. Een mooi huis, gezellige vriendinnen en een lieve man. Maar schijn bedriegt! In werkelijkheid wordt ze mishandeld door haar man. Na een ‘toevallige ontmoeting’ in het park wordt de weg naar bevrijding ingezet. Uiteindelijk kiest Louise voor zichzelf en komt alles goed.

Ruim anderhalf uur lang waren de anders zo praatgrage ZijActief leden muisstil. De voorstelling maakte diepe indruk. Enerzijds door het geweldige theaterspel en de goede zang. Anderzijds door het thema huiselijk geweld op een prachtige manier aan de kaak te stellen. De bekende popsongs maakten het toch wel zware onderwerp wat luchtiger, waardoor we terug kunnen kijken op een mooie middag.

Reacties uit de zaal

“Een brok in mijn keel. Helaas is huiselijk geweld nog steeds een actueel thema…”

***

“Prachtig! Echt een fantastische voorstelling. De liedjes paste perfect bij het verhaal en waren geweldig om mee te zingen.”

***

“Ik heb zelf gelukkig nooit iets met geweld meegemaakt, maar toch grijpt deze voorstelling me aan. Ik ben zo bang dat mijn kleindochters zoiets overkomt…”

85-jarig jubileum afdeling Wijlre

Na de voorstelling nam voorzitter Ans Christophe nog één keer het woord. Ditmaal om afdeling Wijlre in het zonnetje te zetten. Wijlre bestaat namelijk 85 jaar en dat mag gevierd worden! De afdeling heeft heel veel voor gedaan om zover te komen en dat wordt gewaardeerd. Met een bloemetje en de beroemde roll-up banner, keerde de dames terug naar het Zuiden.

Borrel

De middag werd afgesloten met een borrel, waarbij er gezellig onderling werd gekletst en de aanwezige dames voldaan terugblikten op de dag. We kijken terug op weer een geslaagde ALV. Kijk je mee? Hierbij het fotoalbum!

 

Bedankt voor jullie aanwezigheid!

Fotoalbum
Reacties uit de zaal

“Ik kom al jaren naar de ALV, het is een geweldige dag! Ik kijk er lang naar uit, omdat je andere dames ontmoet en het programma altijd goed is. Een mooie combinatie van interessante sprekers en een leuk intermezzo. Zeer tevreden!”

***

“Ik vind dat als je lid bent van een vereniging, je ook bij georganiseerde activiteiten aanwezig moet zijn. Bij mijn afdeling neem ik deel aan het programma, denk aan een lezing over dementie of een workshop speculaas bakken. Limburg breed bezoek ik bijvoorbeeld de ALV, de cultuurdag en de ledendag.”

***

“Een schitterende en goed verzorgde dag! Jammer dat er steeds minder dames naartoe komen. Ik kom elk jaar ontzettend graag, zo’n goed programma vind ik nergens anders!”

***

“Normaal gesproken is het programma luchtig en ontspannend. Voor het eerst in jaren is er nu gekozen voor diepgang, waarvoor mijn respect. Heel indrukwekkend! We komen volgend jaar zeker terug!”

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!