Lente

Blogs
dinsdag 21 maart 2023

Wat is er nog mooier dan de lente! Het is één van de vier seizoen van het jaar. Het begint op 20 maart en eindigt op 21 juni.  In 2044 en 2048 begint de lente op 19 maart. De lente begint op de dag dat dag en nacht bijna overal op de aarde even lang zijn. Dit gebeurt 2x per jaar. De 2e keer begint de herfst. Lente betekent lang. Dit heeft betrekking op het lengen van de dagen.

We zijn inmiddels begonnen aan het nieuwe jaar en een nieuw begin van het jaar betekent ook  nieuw leven. Ook de natuur past zich hierop aan. Langzaam ontspringt er in de grond nieuw groen, nieuw leven. De blaadjes komen weer uit de grond. Hier en daar weer een klein bloemetje. In de tuin bloeit de winterjasmijn een van de eerste bloeiers van het jaar. Gevolgd door de sneeuwklokjes. De temperatuur gaat langzaam weer omhoog. De kans op nachtvorst wordt steeds kleiner.

Dierenwereld

Ook de dierenwereld past zich aan, aan de lente. Er worden  nieuwe lammetje sen andere dieren  geboren. Wanneer je er bij stil staat, is het toch heel wonderlijk hoe de natuur zich van zelf aanpast. Een ander woord voor lente is de springmaand staat in het teken van de springpaarden. Dat het die maand ook lente wordt, is puur toeval.

Weer

Volgens de klimatologische indeling begint  de lente begonnen op  1 maart en duurt tot 31 mei. In de lente kom je allerlei weersoorten tegen. Het kan vriezen en het kan dooien. Ook zon en regen zijn regelmatig van de partij. De temperatuur kan enorm verschillen. Zo berg je de winterkleding op, want het voelt lekker aan om een week later je kleding weer te moeten wisselen omdat  het veel te koud is. Wanneer er bewolking is het buiten ook vrij donker, zodat je overdag wel een lampje kunt gebruiken. Wat mogen we blij zijn met onze verwarming. We draaien aan een knopje en je kamer wordt weer lekker verwarmd.  We staan er veel te weinig bij stil dat helaas dit niet voor iedereen geldt. Ook hier in Nederland niet. Veel mensen leven onder de armoedegrens. Waar bezuinig je dan op? Juist op de verwarming en helaas ook op de voeding.

Ans Bex

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe