Presentatie Nederlandse Transplantatie Stichting op 5-2-2019

Nieuws
woensdag 6 februari 2019

Op dinsdag 5 februari gaf Linda van Doremalen een presentatie namens de Nederlandse Transplantatie Stichting. Donororganen en -weefsels zijn nodig om ernstig zieke mensen te helpen. Deze mensen staan op een wachtlijst voor bv. een nier of hartkleppen. Het is voor hen van levensbelang dat zoveel mogelijk mensen laten weten of zij na overlijden donor willen zijn.

Orgaandonatie is mogelijk als iemand hersendood of hartdood is en op de IC. of spoedeisende hulp in een ziekenhuis overlijdt. Wanneer iemand hersendood is kan een beademingsmachine het ademhalen een tijdje overnemen. Bij hartdood kan dat niet en is snelheid belangrijk. Een hart heeft maximaal 6 uur de tijd om getransplanteerd te worden. Dit is inclusief vervoer naar het ziekenhuis. Onder toezicht van een arts en volgens strenge protocollen wordt er met respect omgegaan met alle betrokkenen.

Na de pauze vertelde Linda met geestdrift over haar persoonlijke ervaringen. Dankzij een drievoudige orgaantransplantatie kan zij weer volop deelnemen aan het leven.Zij is nu 44 jaar en werd op 36- jarige leeftijd, na een galblaasoperatie, met complicaties heel erg ziek. Er was galvocht in haar buikholte terecht gekomen en dit vocht had haar darmen aangetast. Zij heeft daarna een transplantatie van darmen, lever en alvleesklier moeten ondergaan, waarop zij 4 jaar moest wachten, voordat er een geschikte match voor haar ter beschikking kwam. Dankzij deze donor, kan zij nu verder leven,waar zij dus onbeschrijfelijk dankbaar voor is. Zij heeft deze 4 jaar bijna helemaal in het ziekenhuis doorgebracht en woog nog maar 42 kilo.

Op dit moment is zij zeer gelukkig met haar leven, ook dankzij vrijwilligerswerk, waartoe deze lezing ook hoort. Zij kan weer genieten van het leven, ook al heeft ze nog wel mindere dagen.

Na de lezing kon iedereen een vrijwillige bijdrage geven bv. voor de wensambulance, die wensen van ernstig zieke mensen in vervulling laat gaan.

Het was een zeer geslaagde en leerzame avond, mede dankzij de bevlogenheid, waarmee ze haar persoonlijke ervaringen vertelde.

Verslag: Resie Savelberg

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe