Méér vrouwen in de gemeenteraad? Stem op een vrouw

Nieuws
donderdag 10 maart 2022

Woensdag 16 maart 2022 gaan we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Landelijk is 31 procent van de gemeenteraadsleden een vrouw. In Limburg ligt dit percentage het laagst van heel het land: 25,6 procent. Schokkend! Daarom roepen we onze leden op: stem 16 maart op een vrouw!

Onder andere door genderstereotypen en verwachtingen over mannen en vrouwen, zijn vrouwen al jarenlang ondervertegenwoordigd in de Nederlandse politiek. ZijActief Limburg zet zich in voor een betere man-vrouwverhouding in de politiek. Het zorgt voor meer politieke aandacht voor onderwerpen die vrouwen belangrijk vinden. Ook zorgt het voor een betere afspiegeling van de maatschappij. Daarom staan wij achter onze leden op de kieslijst én roepen we leden op om in maart op een vrouw te stemmen.

ZijActief vrouwen op de kieslijst

Ook ZijActief leden zetten zich in voor de gemeenteraad. Na een rondvraag onder deze vrouwen geven zij aan dat zij het belangrijk vinden om bij te dragen aan de politiek. Marjo Brouns-Vaessen (Simpelveld): “Je hoort mensen vaak mopperen over de politiek. Alleen door zelf iets te doen, bereik je iets en kun je iets veranderen.” Toch zijn er nog te weinig vrouwelijke gemeenteraadsleden. Mia Lamerichs-Dormans (Jabeek): “We zien te weinig vrouwen en jongeren aan tafel zitten.” Jeannette Quadvlieg-van Dam (Beekdaelen) beaamt dit: “Vrouwen onderschatten zichzelf of zien op tegen de tijdsbelasting die de politiek met zich meebrengt. Dat is onterecht. We kunnen het!”

Meer balans

Carole Piepers (Leudal): “Door meer balans te brengen in het aantal mannen en vrouwen in een gemeenteraad, kunnen we elkaars visie en kwaliteiten inzetten. Zo kom je tot goede beslissingen.” Annie van Roij (Nederweert) bevestigt dit: “Vrouwen hebben vaak een ander denkbeeld en andere inzichten dan mannen.”

Strategisch stemmen

Om meer vrouwen in de politiek te krijgen moeten we stereotypes doorbreken. Ook kan het helpen om quota in te voeren en op vrouwen te stemmen. Daarom roept ZijActief Limburg haar leden op slim te stemmen. Door bewust te stemmen op een persoon lager dan de peilingen aangeven, kan deze vrouw met voorkeursstemmen verkozen worden.

Over ZijActief Limburg

Met ruim vijfduizend leden in ruim 70 lokale afdelingen is ZijActief Limburg het grootste vrouwennetwerk van Limburg. ZijActief is er voor vrouwen die ondernemend zijn, van aanpakken weten en midden in het leven staan. Bij ZijActief Limburg staan samenwerken, ontmoeten, talent ontwikkelen en het delen van ervaringen centraal. ZijActief geeft hier vorm aan door op zowel lokaal als provinciaal niveau gevarieerde, eigentijdse activiteiten en projecten en themabijeenkomsten te organiseren.

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!