Lezing door Dr. Jan van Wersch op 12 maart 2019

Nieuws
woensdag 13 maart 2019

Lezing door dr. Jan van Wersch over Gezond Oud Worden, d.d. 12 maart 2019

Dr. Jan van Wersch startte zijn loopbaan in 1979 als klinisch chemicus bij het Atrium Medisch Centrum te Heerlen. Vervolgens werd hij hoofd van de afdeling Hematologie en tot slot directeur van de trombosedienst.

Na zijn pensioen is hij lezingen gaan geven. Deze presentatie ging over gezond oud worden. Met behulp van de beamer liet hij zien dat er in Nederland in de verschillende regio's toch wel enig verschil in de gemiddelde leeftijd van mensen is, zonder dat daar de oorzaken van bekend waren. Nederland scoorde vrij hoog in de lijst van "oud worden" ;Rusland vrij laag, Oosterse landen het hoogst.

Hoe oud we worden hangt voor 50 procent van erfelijke factoren en voor 50 procent van leefstijlfactoren af. Verder spelen natuurlijk ook ziektes, voeding, overgewicht, roken, drinken en inentingen een rol. Hij liet bv. een foto zien van een al wat oudere tweeling zien. De een had een bijna gaaf gezicht en de andere zus had een erg rimpelig gezicht. Wat bleek: de eerste had nooit een sigaret aangeraakt en de ander had de nodige sigaretjes per dag gerookt. Dus niet roken is ook nog eens goed voor de huid.

Ook foto's van dames en heren op hoge leeftijd maakten indruk. Op een foto was een flinke dame te zien, die oud was geworden, ondanks dat ze 1 kilo chocolade per week oppeuzelde. Maar zoals bij alles: uitzonderingen bevestigen de regel.

Na de pauze ging Dr. van Wersch door met vertellen tot 10.15 uur en eindigde met een humorvol gedicht van Annie MG Schmidt.

Belangrijk blijft het bewegen en bloeddrukcontrole bij ouder worden. Nog een persoonlijke tip van hem: een magnesium bruistablet voor het slapen gaan voorkomt onrustige benen en krampen tijdens de nacht.

De 30 aanwezige dames kregen wel erg veel informatie te verwerken. Veel was al bekend, maar één gegeven blijft ook voor de toekomst staan nl. dames worden ouder dan heren. Een opsteker voor alle aanwezige dames!.

Verslag: Resie Savelberg

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe