Fietstocht met excursie witlofkwekerij Stemkens Kessel

Nieuws
vrijdag 16 juni 2023

ZijActief Panningen was te gast bij witlofkwekerij Stemkens op woensdag 14 juni 2023

Verslag door Annie Craenmehr

Verslag van de excursie naar de Witlofkwekerij Stemkens in Kessel op 14 juni 2023.

We waren met 28 dames en maakten er een mooie fietstocht van.

Daar aangekomen werden we ontvangen door Ed Stemkens, de eigenaar.

Het is het enigste witlofbedrijf in Limburg dat nog over is.

Ze zijn in 1973 gestart met verbouwing op de grond

In 1985 zijn ze begonnen met het systeem met bakken

Het is een moderne kwekerij met 75 hectare witlofteelt.

Nu witlofpennen zaaien is moeilijk in verband met de regels die door de regering opgelegd worden.

De prijzen van de producten gaan omhoog omdat er problemen zijn door de droogte Maar hij heeft ook een bedrijf in Frankrijk en daar is het nog wel nat.

Wat het op de polder gaat worden is nog even afwachten. witlof heeft eigenlijk wel zwaardere grond nodig.

Hij gaf uitleg wat gezonde grond is.

Verleden jaar had hij last van de energiecrisis.

Hij werkt samen met twee4 andere bedrijven de Fossa Eugenia. De coƶperatie is een samenwerking van telers en geen bestuur.

In de maand mei wordt witlof gezaaid in e volle grond. Rond oktober/november is uit dit zaadje een wortel gegroeid op ca 15 cm lengte worden ze gerooid. In het koelhuis worden ze gereinigd en gesorteerd, waarna ze in kisten in koelcellen op een temperatuur van – 1 tot 0”

Dan gaan de kisten naar de witlofteler. Door een hydrocultuur systeem kan de pen voeding uit het water halen en haarwortels maken. De pennen krijgen water met voeding en in de cel groeien ze binnen 21 dagen. Er komt zout op dat verjongd de witlof De witlof staat eerst 1′ tot 3′ bevroren, daarna wordt hij ontdooid tot 5′.

Ieder seizoen is anders.

Begin van de teelt dient het 20′ te zijn

Nadat we deze ruimte gezien hadden, liet hij ons de bassinruimte zien. Het water dat 18′ is in de putten loopt altijd door. Hij gebruikt fosfaat voor de beworteling en de leidingen blijven beter. Hij gebruikt het steeds minder omdat het niet meer mag.

De pallets staan opgestapeld tot aan het plafond Daar groeit de witlof en is in 21 dagen rijp. ER wordt met een computer in de krop gemeten of die rijp is.

Ze telen 17 rondes per jaar.

Hij verkoopt de witlof aan de Aldi en Jan LInders.

 

Daarna liepen we langs het snijapparaat, dat de wortels eraf snijdt en de overtollige bladeren worden er handmatig afgeplukt Het bladafval gaat als mest op het land en de wortels zijn voor vee.

 

De afdeling inpakken kwam aan de beurt. Het gaat allemaal heel vernuftig. De stronken worden gewogen tot het samen 500 gram is. Meestal zijn dat drie stronken en worden in plastic verpakt en voorzien van een etiket.

Ze krijgen iedere dag een bestelling die in de computer komt te staan. De prognose is pas achteraf. Dat is wel lastig want je wil het product zo vers mogelijk aanbieden.

 

Na afloop van de interessante excursie werd Ed bedankt door Leny en kregen we allemaal een zak witlof en een folder mee naar huis.

We stapten weer op de fiets. Het plan was om bij de Pleisterplaaats koffie te gaan drinken. Helaas was die wegens vakantie gesloten. Een gedeelte is naar de Rozentuin gefietst en het andere naar Baron Frits.

 

De laatste activiteit voor de grote vakantie mag weer zeer geslaagd genoemd worden.

 

 

Panningen, 20 juni 2023

Annie Craenmehr

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe