Artikel over mevr. Senden in Via-Parkstad

Nieuws
woensdag 2 september 2020

Onderstaand artikel is geplaatst in 'Via-Parkstad', een bijlage bij de krant 'de Limburger' van woensdag 2 september 2020. Door Hub Bertram.

Mia Senden is 70 jaar lid van Zij-Actief Bocholtz: échte “powervrouw’

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de 85-jarige Mia Senden uit Bocholtz ziet zichzelf niet als een Dolle Mina. „Ik heb eind jaren zestig en begin jaren zeventig van de vorige eeuw echt niet met ontblote borsten rondgelopen, korsetten en bh’s verbrand of met de slogan ‘Baas in eigen buik’ gedemonstreerd.”

Toch wil dat niet zeggen dat deze struise dame het feminisme aan zich voorbij liet gaan. Samen met haar man Jan heeft ze een leven lang de middeleeuwse boerderij St. Gillishof gerund waar Franse Limousinrunderen worden gehouden. Ze kregen vijf dochters die stuk voor stuk gestimuleerd werden een opleiding te volgen die hen in staat stelde een prima plek in de maatschappij te verwerven. „Dat is belangrijk voor meiden”, vertelt Mia Senden. „En vanzelfsprekend, net zoals mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. Ik heb daar nooit woorden aan vuil gemaakt, laat staan actie gevoerd. Ik ben meer van principes in praktijk brengen.”

Zeventig jaar lid

Toen Mia Senden vijftien werd, ging ze met haar moeder voor het eerst mee naar de Boerinnenbond, die later via de Limburgse Vrouwenbond in 2001 overging in Zij-Actief. Ze is niet de oudste van de afdeling Bocholtz, wel het langst lid. Zeventig jaar en dus een huldiging waard. „Ik ging graag mee”, vertelt ze. „Het waren vooral boerinnen die lid waren van de bond. Sterke zelfstandige vrouwen die samen met hun mannen op de boerderij en op het land werkten en daarnaast de kinderen opvoedden en de boel thuis leidden. We kwamen samen om cursussen te volgen, te bakken en te koken en we leerden hoe levensmiddelen in te maken. Daarnaast was het goed om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en op stap te gaan. Of zieken te bezoeken, naar recepties te gaan en processies te lopen.”

Van 1973 tot en met 1986 was deze kranige boerin voorzitter in Bocholtz en actief binnen de Zij-Actief kring Heuvelland. „Ik twijfelde wel of ik dat zou kunnen, Jan heeft me echter gemotiveerd om het toch te doen”, blikt ze terug. Ze organiseerde het 50-jarig bestaan van de afdeling mee, evenals excursies en cursussen en maakte zich verdienstelijk voor de kerk die ze met andere vrouwen regelmatig schoonmaakte. Nog steeds poetst ze er het koper- en zilverwerk. „Zo lang ik gezond ben blijft dat zo”, zegt ze. „En zal ik Zij-Actief bezoeken. Ik tref altijd mensen die ik ken waar ik graag een praatje mee maak of iets onderneem.”

Powervrouw

„Mia is echt een powervrouw”, vindt de huidig voorzitter Yvonne Huppertz van Zij-Actief Bocholtz. „Ze ziet deuren waar anderen muren zien. Ze mag dan wel geen Dolle Mina zijn, ze kan uitstekend haar zegje doen en voor zichzelf en haar ‘zusters’ opkomen. Ze steekt haar mening beslist niet onder stoelen of banken. Als ze het als voorzitter met iets fundamenteel oneens was, zei ze onomwonden ‘Das kommt nicht in Frage’. Dat zij als moeder van vijf dochters en hard werkende boerin tijd vrij maakte om maatschappelijk actief te zijn, is echt niet vanzelfsprekend. Bovendien is ze een echte gangmaker die houdt van gezelligheid en feesten. Omdat ze dit najaar zeventig jaar lid is, zullen we haar daarvoor binnenkort huldigen.”

Voor Mia Senden zijn die zeven decennia geen ‘big deal’: „Ik weet niet beter, je doet wat je kunt, je helpt waar dat nodig is. Het is vooral een kwestie van niet opgeven en doorgaan. Ook als dat moeite kost of zwaar is.”

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!