Volop herfst

Blogs
vrijdag 19 november 2021

Toen ik laatst op de parkeerplaats van de supermarkt in mijn auto wilde stappen, viel mijn oog op deze paddenstoelen. In de berm stonden ze heerlijk van het zonnetje te genieten. Als ik door mijn oogharen heen keek, zag ik een oude wijze kabouter op een bankje ervoor zitten, tevreden aan zijn pijpje lurkend.

Ha, dacht ik, het is weer volop herfst. Even bleef ik bij de auto staan om van de zon te genieten. Herfst, een seizoen met een dubbel karakter. De definitieve afsluiting van de zomer, en de voorbode van de winter. Prachtige zonnige dagen, afgewisseld met dagen waarop je de hond nog niet naar buiten zou sturen. Imposant door het kleurrijke gebladerte aan de bomen, maar ook zo donker dat we de kaarsen weer tevoorschijn toveren na hun lange zomerslaap.

Ook bij mensen zie je dat dubbele karakter terug. Sommigen genieten zolang als het kan van de zon en verheugen zich op de winterpret die er weer aan zit te komen. Anderen hebben het er moeilijk mee dat de zomer is afgelopen. Zij vrezen de donkere winter. Niet meer zo vaak naar buiten en er komen ook minder mensen langs. Ze voelen zich vaak wat somberder dan in de rest van het jaar.

Voor beide groepen heb ik een advies. Voor de mensen die de donkere dagen vrezen: heb geduld, voor je het weet is het weer lente. Probeer je sterk te houden. Zet niet alleen kaarsen in huis, maar ook een fleurig bloemetje. Ga gewoon lekker theedrinken bij de buurvrouw. Ben je toch even weg. En bel eens een vriendin die je allang niet meer hebt gezien.

En voor de genieters: geniet zolang als het kan, maar vergeet ook niet om die oudere overbuurvrouw even op te zoeken als je ziet dat ze wat moeite heeft om naar buiten te gaan.

Laten we elkaar en onszelf helpen om er een mooie winter van te maken.

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!