Sterke vrouw

Blogs, Nieuws
donderdag 17 maart 2022

Toen ik (en enkele anderen) een paar maanden geleden werd gevraagd om geregeld een stukje te schrijven voor de website van ZijActief, was uiteraard de vraag: "Ja, maar waarover dan?" Het antwoord was even kort als krachtig: "over alles!" Maar er werden toch wat voorbeelden gegeven, je kon bijvoorbeeld schrijven over wat er binnen de afdeling gebeurde of misschien was er wel een sterke vrouw in de omgeving die het verdiende om in het zonnetje gezet te worden.

En toen ik even geen inspiratie had, dacht ik hier aan terug. Ik zou wel over een sterke vrouw kunnen schrijven. Maar wat is sterk? Wat maakt een vrouw sterk? Wie in mijn omgeving is of was een sterke vrouw? Tja, moeilijke vragen. Maar nu ik om me heen kijk, begint er hier en daar wat los te komen.

Ik zie bijvoorbeeld de mantelzorgster. Na het jarenlang verzorgen van een demente vader eindelijk een paar maanden op adem gekomen. En dan breekt moeder een lichaamsdeel en kan het zorgen weer opnieuw beginnen. De mantelzorgster schuift haar eigen problemen aan de kant en gaat door.

Zij is een sterke vrouw.

Ik zie de vrouw (vaak op een zekere leeftijd) die na een heftige operatie of ziektebed weer opstaat en zo goed als mogelijk haar taken weer op zich neemt, zonder te klagen, want het leven gaat verder, toch?

Zij is een sterke vrouw.

Ik zie mijn moeder, en in haar alle andere weduwen, die na de dood van mijn vader, waar ze meer dan vijftig jaar heeft samengeleefd, niet bij de pakken neer gaat zitten. Diep respect heb ik voor de manier waarop ze zichzelf af en toe 'een schop onder de kont gaf' zoals ze dat zelf noemde en altijd positief bleef. Ze overleed vorig jaar na ruim veertig jaar hartpatiënt te zijn geweest.

Zij was een sterke vrouw.

Maar ook verder weg zie ik ze. De Tweede Kamervoorzitter die stand houd in het midden van het haantjesbolwerk in Den Haag. Die de normen en waarden tracht te bewaren door zich uit te spreken tegen de verruwing in de Kamer

Zij is een sterke vrouw.

Ik zie een meisje van veertien dat zich voor de hele wereld, inclusief haar leiders boos maakt over het klimaat en hen aanspreekt op hun passiviteit. Ik zie haar groeien in haar overtuiging, en de wereld in bewondering meenemen.

Ze is nog een meisje, maar wat een sterke vrouw.

Ik zie de verschrikkelijke beelden van een vrouw die met haar kinderen vlucht uit Oekraïne, huis, haard, en echtgenoot achterlatend. Op de vlucht voor een dictator die niet kan accepteren dat hij de geschiedenis moet laten voor wat die is. Is zij zwak omdat ze weggaat? Natuurlijk, ze is bang, maar ze zou ook de schuilkelders in kunnen. Maar nee, ze onderneemt een onzekere tocht met slechts een tas met kleren, kinderen op de arm, om voor hen een betere toekomst te zoeken.

Zij is een sterke vrouw.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je goed kijkt, zie je overal sterke vrouwen om ons heen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over al die vrouwen uit de geschiedenis die ervoor gezorgd hebben dat wij tegenwoordig kunnen zijn wat we zijn.

En dan zeggen ze dat wij vrouwen het zwakke geslacht zijn.

Wij zijn sterk.

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe