Sterke vrouwen

Blogs
donderdag 27 januari 2022

Ik sla de krant open, of eigenlijk word ik al op de voorpagina geconfronteerd met de pleuris die is losgebarsten rondom The voice of Holland. Ik zet de televisie aan, maar behalve op de buitenlandse zenders gaat het ook daar nergens anders over. Van de roddelrubrieken via het nieuws naar de praatshows.

De kern van het verhaal is dat er in en om het programma vrouwen misbruikt zijn en dat ze zo afhankelijk van de mannen waren dat ze niet naar buiten durfden te treden over wat er is gebeurd. Zo'n man kan immers een hele carrière maken of breken. Dus kun je maar beter meewerken en je mond houden.

Ik denk terug aan de jaarvergadering van ZijActief Limburg afgelopen november. Thema was onder meer of een vereniging als ZijActief nog wel bestaansrecht heeft. Immers er mogen geen mannen lid worden, dat is in feite discriminatie. En tegenwoordig denken we dat vrouwen zeer wel in staat zijn om hun eigen boontjes te doppen en hun mond open te doen als dat nodig is.

Ans liet statistieken horen waaruit blijkt dat vrouwen in gelijke functies nog steeds niet gelijk worden betaald, dat mannen nog steeds eerder een baan krijgen dan vrouwen, enzovoort.

En ook het gedoe rondom The Voice laat heel goed zien dat vrouwen zich nog steeds veel te afhankelijk kunnen opstellen. Waarbij natuurlijk vooropstaat dat mannen zich niet horen te vergrijpen aan vrouwen (of mannen) die van hun oordeel afhankelijk zijn. Niet in de showbizz, niet op kantoor, niet op een werkvloer, niet in de sport, nergens.

Maar er ontbreekt ook het bewustzijn dat je niet zomaar alles hoeft te laten gebeuren, of het nou deze gruwelijke voorvallen zijn, of het niet durven vragen om loonsverhoging aan je mannelijke baas.

En juist om dat bewustzijn draait het bij ZijActief. Tenslotte zetten wij ons ervoor in om vrouwen sterk te maken. Vrouwen kunnen bij ZijActief zijn wie ze zijn, en worden daardoor ook buiten de vereniging sterker.

Dus ja, zolang er nog dergelijke misstanden zijn, heeft ZijActief zeker bestaansrecht.

Lilian van der Burgt

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!