Met nieuwe ogen kijken

Blogs
donderdag 20 oktober 2022

Waar je ook woont, wie je ook bent en wat je ook doet. Het is altijd een mooi moment om nieuwe dingen te leren. Met de trainingen, workshops en seminars die ik hier in Tanzania organiseer bouw ik langzaam maar zeker aan iets dat het leven van de mensen hier meer glans geeft.

Met nieuwe ogen kijken. Zo omschreef een van de catechisten het laatste seminar. Hij had met nieuwe ogen leren kijken naar het leven van de apostel Paulus. Onze inleider hield een bevlogen verhaal over het leven van Paulus. Mooi is dat ze allemaal verheugd zijn dat er weer speciale bijeenkomsten georganiseerd worden. Ze vinden het fijn om nieuwe kennis op te doen, te discussiëren en elkaar te ontmoeten. Enkelen zijn al om 7 uur ’s morgens vertrokken om eerst te voet de berg af te dalen (bijna twee uur lopen) en als ze de asfaltweg bereiken met de kleine motortaxi’s zich naar de parochie te laten rijden. Ik sta altijd weer verbaasd hoeveel ze er voor over hebben om te komen.

Enkele weken later was de tweedaagse training voor trainers. Samen met mijn vroegere collega Stephen heb ik deze training verzorgd. Deze twee dagen hebben we stap voor stap alle oefeningen gedaan die we aan de leiders (mannen, vrouwen en jongeren) uit 18 dorpen zullen presenteren.

Het viel de trainers in spé nog niet mee om in duo’s kleine rollenspellen te presenteren. Ze kregen op papier de uitleg over het rollenspel en daarna mochten ze het uitbeelden. Nadat ik de strekking van de oefening had uitgelegd begrepen ze om welke inzichten in gespreksdynamica het ging.

In de tweede helft van oktober staat de nieuwe ronde workshops gepland. Ik heb er zin in! En ook voor mij is het elke keer weer: Met nieuwe ogen kijken.

Hartelijke groeten, Marielle

Same,  Tanzania.

Oktober 2022

Fotoserie

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe