Karibu Tanzania

Blogs
donderdag 23 september 2021

Nog maar een week geleden was ik op Schiphol. Tijdens de landing zag ik Tanzania langzaam onder mij verschijnen. Zo herkenbaar om die droge uitgestrekte vlaktes met her en der enkele bomen en huizen weer te zien. Niet veel later zette ik voet op Tanzaniaanse grond. Het begin van een nieuw avontuur.

Mijn nieuwe woonplaats is Same. Dat is een klein district stadje met een dagelijkse markt, vele kleine winkeltjes, een busstation waar de lange afstand bussen en de regionale bussen stoppen. Op het grote terrein van het bisdom heb ik een klein appartement bestaande uit een woonkamer, slaapkamer en een badkamer. Ik heb elektriciteit en een goede internet verbinding. Zo nu en dan hoor ik de apen over het golfplaten dak sprintjes trekken om zich daarna in een boom te verschuilen. Op dit bisdom terrein staat ook het pastorale centrum waar ik een kantoor heb.

Deze eerste week staat in het teken van (hernieuwde) kennismaking met collega’s. En alles gaat in de nationale taal (swahili). Gelukkig is mijn kennis van het swahili nog goed. Hoewel het soms een beetje te snel gaat of ik kom niet op een woord als ik een vraag wil stellen.

En steeds krijg ik te horen ‘Karibu Tanzania’ dat betekent ‘Welkom in Tanzania’.

Mijn collega’s vertellen enthousiast over hun werk. Een van hen is Mary. Zij is nu de coördinator van het kleuterschoolproject.

Toen ik hier in 1991 werkzaam was voor de vrouwenorganisatie was het kleuterschool project net opgezet en had als doel om in enkele parochies een kleuterschool op te zetten. Wij gaven indertijd de vrouwen uitleg over het belang van kleuteronderwijs. Mary vertelt dat er inmiddels in 45 parochies en buitenstaties kleuterklassen zijn. Ze trainen de kleuterjuffen en een enkele meester zelf Er wordt gebruik gemaakt van een methode die aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. Tijdens hun opleiding maken ze zelf hun lesmaterialen. De kinderen die naar de kleuterschool zijn gegaan hebben een kennis voorsprong als ze aan de basisschool beginnen. Het is mooi dat veel kleine kinderen van dit kleuter onderwijs profiteren.

Mariëlle Beusmans

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe