Kring Zuidoost: Cursus Maatschappelijke Vorming en Educatie

Nieuws
donderdag 2 maart 2023

Op maandag 27 februari vond in ZijActief Kring Zuidoost een cursus Maatschappelijke Vorming en Educatie plaats. Te gast was Regina van Romondt. Zij verzorgde de lezing “De vrouw in Romeins Limburg”. Deze lezing door Mevr. van Romondt was beslist de “kers op de denkbeeldige taart” van de Cursus MVE 2023.

Konden de Romeinen wel wennen in het koude Limburg? En wie woonden er al? Welke rol had de vrouw in de nieuwe samenleving toen steden ontstonden en grote wegen werden aangelegd die Boulogne met Keulen, Trier en Xanten verbonden met Maastricht, met Heerlen op het kruispunt. We maken o.a. kennis met de dame van Simpelveld en de de twee rijke dames van Heerlen dat toen nog Coriovallum heette. Waar kwam het oosterse gouden parfumflesje vandaan en de  barnstenen Cupido? Wat stond er op de trouwring gevonden in de beroemde Kunderstenen sarcofaag, opgegraven door opa Wierts?

We kwamen het inderdaad allemaal te weten.

Aan de hand van een zorgvuldig samengestelde beamer-presentatie leidde Mevr. van Romondt ons door alle mogelijke vindplaatsen van Romeinse schatten in Limburg, zoals onder andere Maastricht, Heerlen, Buchten en Simpelveld.

We zagen prachtige foto’s van kostbare fondsen, graven, kostbaar glaswerk, prachtige helmen etc. etc., te veel om op te noemen. Uitermate spannend was de uitleg over het graf van de “Dame van Simpelveld” die werd ontdekt door Opa Wierts.

Veel van de vondsten die wij tijdens deze lezing op foto zagen zullen we kunnen bewonderen in het Thermen Museum in Heerlen. Op donderdag 20 april brengen wij ter afsluiting van deze cursus een bezoek aan dit museum.

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe