Internationale vrouwendag in Tanzania

Blogs
dinsdag 21 maart 2023

Op internationale vrouwendag doen vrouwen wereldwijd een oproep om de gelijkheid en gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen te versnellen. Op tal van terreinen trekken vrouwen aan het kortste eind. Zeker hier in Tanzania. Mijn collega zr. Marietha is betrokken bij de organisatie van deze dagen.

Zondag is de grote marktdag in Same. Mensen komen van heinde en ver om hier hun spullen te verkopen en te kopen. Met veel tamtam trok een grote groep vrouwen van het busstation naar de markt. Op de markt spreken verschillende vrouwen de toegestroomde menigte toe. Marietha is een van hen zij probeert enkele culturele taboes te doorbreken. Vol vuur vertelt ze om de werkzaamheden thuis beter te plannen. Iedereen moet een bijdrage leveren, vrouwen én mannen, meisjes én jongens. In veel huishoudens is het nog steeds zo dat bijna al het werk door de vrouw haar dochters gedaan wordt. Zij hebben nauwelijks tijd om uit te rusten of huiswerk te maken. Dat moet anders, aldus Marietha.

Op woensdag 8 maart loop ik naar het centrum van Same, de stad waar ik woon. Vlakbij de bushalte wordt de manifestatie gehouden. Aan de rand van het terrein zijn verschillende standjes waar de vrouwen hun handgemaakte producten tonen. Ook hier standjes met educatieve onderwerpen zoals goede voeding, geneeskrachtige kruiden en vruchten, informatie over onderwerpen waar mediatoren bij kunnen bemiddelen en je kunt je laten testen op HIV besmetting.

Als de vertegenwoordigers van het district arriveren maken we kennis met de pas gekozen district commissaris. Ze is de enige vrouw in deze functie in de regio Kilimanjaro dat bestaat uit 6 districten. Ze wordt door de vrouwen enthousiast toegejuicht. Deze dag zijn er toespraken over het thema ‘Innovatie en technologische verandering is het gist bij het bewerkstelligen van gendergelijkheid’. En natuurlijk is er muziek, dans en een toneelstukje.

’s Avonds treedt in de tuin van het restaurant Mkomazi Garden een life band op. Er wordt volop gedanst en feest gevierd. Een mooie afsluiting van Internationale Vrouwendag 2023.

Hartelijke groeten uit Tanzania,
Marielle Beusmans

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!