Het Belang van Bloed- en Plasmadonatie

Blogs
maandag 27 mei 2024

Jaarlijks hebben duizenden mensen bloed nodig voor operaties, kankerbehandelingen, verwondingen en chronische ziekten. Zonder de vrijwillige inzet van donoren zouden veel patiënten geen kans op herstel hebben.

Bloeddonatie
Bij bloeddonatie wordt ongeveer 500 milliliter bloed afgenomen, dat rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en plasma bevat. Dit proces duurt 10-15 minuten en vrouwen mogen eens per vier maanden doneren. Bloed is essentieel voor transfusies tijdens operaties, kankerbehandelingen, en bij ernstige verwondingen en bevallingen.

Plasmadonatie
Bij plasmadonatie wordt alleen plasma afgenomen. Het bloed wordt door een machine geleid die het plasma scheidt en de overige bloedbestanddelen teruggeeft aan de donor. Dit proces duurt 45-60 minuten en kan tot twee keer per maand plaatsvinden. Plasma is cruciaal voor de behandeling van chronische aandoeningen en de productie van geneesmiddelen voor immuunstoornissen en hemofilie.

Belang en Voorwaarden
Beide donatievormen zijn essentieel voor het redden van levens en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten. Ziekenhuizen hebben voortdurend behoefte aan zowel bloed als plasma. Een divers donorbestand is belangrijk, omdat sommige bloedgroepen zeldzamer zijn.

Voordat je kunt doneren, vul je een gezondheidsvragenlijst in en onderga je een medische keuring. Dit zorgt ervoor dat doneren veilig is voor zowel jou als de ontvanger.

Ik doneer al jarenlang en hoop dit nog lang te kunnen blijven doen. Het geeft me ook de zekerheid dat ik gezond ben. Ik wil iedereen aansporen om na te denken over het doneren van bloed of plasma. Je kunt er veel mensen mee helpen en gelukkig maken.

Je kunt bloed doneren bij bloedbanken en donorcentra zoals die van Sanquin in Nederland. Aanmelden als donor is eenvoudig. Bezoek de website van Sanquin of een andere lokale bloedbank, vul het aanmeldingsformulier in en plan een afspraak voor je eerste donatie. 

Ans Bex,
Projectgroep ZIN

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe