Blog – Dag van de arbeid

Blogs
maandag 22 april 2024

In Europa is 1 mei in bijna alle landen een officiële feestdag, op een paar landen na waaronder Nederland. Op de Dag van de Arbeid vieren we de internationale verbondenheid tussen de werknemers aller landen. Ook de katholieken vieren op 1 mei feest: Sint Josef de Arbeider, patroon van timmerlui en arbeiders. Een link naar de arbeidersbeweging. Je zou samenvattend kunnen zeggen dat het om solidariteit gaat.

 

Als ik terugkijk naar bijvoorbeeld 1970, dan kom ik in de nieuwsberichten begrippen tegen zoals ‘betogingen’, ‘spandoeken’, ‘protesten’, ‘vrouwenemancipatie’, ‘Strijdtoneel in hartje Amsterdam – harde gevechten rondom Dam’. De Dolle Mina’s hielden toen hun eerste congres over de bevrijding van de vrouw. Op 1 mei 1970 trok een grote groep vrouwen door de straten van Arnhem om voor gelijke ontplooiingskansen te demonstreren. Toen was er een grote maatschappelijke beweging en verandering gaande. Vrouwen waren onderling solidair en hebben samen voor hun rechten gevochten. Op deze plek wil ik aanmerken, dat veel mannen dit streven ondersteunden.

 

Sinds die tijd is er veel verbeterd. Maar zijn wij tevreden? Nee, want door de veranderde samenleving  zijn weer andere aandachtspunten ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoe is kinderopvang geregeld? Hoe zit het met mijn pensioen? Geweld tegen vrouwen is een probleem dat in alle lagen van de samenleving speelt. De discussie rondom abortus is veranderd, ook met de blik richting onze buurlanden die er verschillend mee omgaan. Waar is onze solidariteit? Waar is onze betrokkenheid met anderen – met mensen die anders zijn?

 

En wat doen we als we niet tevreden zijn, als we zien dat anderen hulp nodig hebben? Volgen wij het voorbeeld van de Dolle Mina’s en gaan wij met spandoeken de straat op? Protesteren wij luidkeels op ’t Vrijthof in Maastricht of op de Markt in Roermond? Uiten wij ons protest? Schenken wij massaal aandacht aan alle misstanden op social media? Wat DOEN wij?

Of volgen wij een yoga retreat om alles beter aan te kunnen, lekker ontspannen met de ogen dicht?

 

Aurelia Renierkens

Projectgroep ZIN

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!