Wie maakt de toekomst?

Blogs, Nieuws
donderdag 5 mei 2022

Mijn vroegere collega sr Imelda was mijn grote voorbeeld in het werk met Tanzaniaanse vrouwen. Ze is eind januari op 83-jarige leeftijd overleden. Voor veel vrouwen was ze een krachtig voorbeeld en inspiratie bron. Dat bleek ook wel op de wijze waarop we met ±700 mensen afscheid van haar hebben genomen. Velen vertelden hoe zij het vrouwenwerk in het bisdom heeft opgezet en op een hoger plan getild. En over de impact van de workshops over goed leiderschap en ontwikkeling die zij gaf aan de vrouwen.

Enkele jaren heb ik zij aan zij met haar gewerkt tijdens de workshops voor vrouwen en zijn we op vele plekken in het bisdom Same geweest. Ooit tijdens een van die meerdaagse workshops vroeg sr. Imelda ons, haar jonge collega’s ‘Wie maakt volgens jullie de toekomst?’ En na een uitwisseling vatte ze ons gesprek krachtig samen; ‘Ja, WIJ maken de toekomst. Verandering begint bij jou en bij mij. We moeten het zelf doen, de toekomst ligt in onze handen. We moeten meer vertrouwen in onszelf hebben en waar nodig een steuntje van anderen krijgen.’

25 jaar later ben ik terug in het bisdom Same om samen met een nieuw team weer workshops over goed leiderschap en ontwikkeling te gaan geven aan een hele nieuwe generatie leiders in de parochies, van vrouwengroepen en jongerenbeweging opdat zij hun werk beter kunnen doen.

De afgelopen maanden heb ik een uitgebreid draaiboek gemaakt van de oefeningen die we de komende jaren zullen presenteren. Denk aan goed luisteren, samenwerken, inzichten in dorpsontwikkeling, leren problemen analyseren, plannen en actie ondernemen. Ook is er veel aandacht voor zelfreflectie en opbouwen van zelfvertrouwen. Natuurlijk zijn alle oefeningen in het swahili, de nationale taal van Tanzania.

Hartelijke groeten, Marielle Beusmans

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe