Hoop voor de toekomst

Blogs, Nieuws
donderdag 17 februari 2022

Op het terrein van het bisdom staat een gebouw waar grote bijeenkomsten gehouden worden. Onlangs kwamen ruim 1000 kinderen van verschillende katholieke scholen hier samen met en enkele docenten en schoolleiders. Een aantal scholen staan in een bergdorp, de meeste scholen liggen in het laagland. Veel kinderen zitten vanaf 7 jaar intern op school. Er zijn enkele grote gele schoolbussen in het laagland, om de dagscholieren in alle vroegte thuis op te halen en ’s middags terug te brengen. Het bisdom heeft veel geïnvesteerd in goed onderwijs voor kinderen en speciaal voor meisjes.

Overal op het terrein staan scholieren in groepjes bij elkaar. Alle scholen hebben een eigen kleurcombinatie uniform. Zo kun je makkelijk herkennen waar ze vandaan komen. Velen hebben op hun poloshirt een slogan staan die iets zegt over de missie van de school. Op de poloshirts van een middelbare meisjesschool die zich richt op exacte vakken hebben als opschrift ‘sayansi kwa maendeleo endelevu’ (=‘Exacte vakken voor duurzame ontwikkeling).

Na een eucharistieviering is er een kleine tentoonstelling en demonstratie. Op grote tafels zetten de scholieren alles snel klaar zodat ze proefjes kunnen laten zien. Natuurlijk krijgen de meest vindingrijke studenten een prijs. Tijdens het officiële gedeelte horen we wat er het afgelopen jaar bereikt is op het gebied van onderwijs. Dit wordt afgewisseld met enkele dansjes door basisschoolkinderen. En dan breekt voor iedereen het hoogtepunt van de dag aan als prijzen uitgereikt worden voor de beste prestatie in verschillende vakken. Iedereen gaat aan het eind van de dag enthousiast en vol nieuwe indrukken terug naar hun school.

Het is mooi om zoveel enthousiaste en gemotiveerde leerlingen samen te zien. Zij zijn de belofte voor de toekomst van het land van morgen.

Hartelijke groeten uit Tanzania,

Marielle Beusmans

Exacte vakken voor duurzame ontwikkeling

Demonstratie

Ruim duizend scholieren

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!