ZijActief Leeuwen: uitstapje met rondleiding in Thorn

Nieuws
vrijdag 7 juli 2023

Wat hadden we een geweldige dag uitgezocht!! Regen, regen en nog eens regen!! Maar ondanks het slechte weer waren we bijna allemaal present. Gewapend met regenjas en een stevige paraplu gingen we, rond 14.30 uur, in twee groepen op pad met de gidsen van het VVV uit Thorn.

Het was een kleurrijke processie, de vrolijk gekleurde paraplu’s staken schril af tegen het grijze herfstachtige weer van die dag.

Ik zat in de groep die door een vrouwelijke gids werd rondgeleid, zij wist ons te boeien door de verhalen van Ansfried uit het jaar 970 en stukjes te vertellen over de Stiftdames, allemaal van adel en hun leven geweid aan God. Desondanks wisten ze toch in weelde te leven, bij de verbouwing van het huis van ‘de Pannekoekenbakker’ werden nog oude bestellingen gevonden en rekeningen waar o.a. door een van de Stiftdames maar liefst 54 kruiken jonge jenever werden besteld. De Stiftdames moesten zich toch op de een of andere manier warm houden en een neutje scheen daar wel bij te helpen, wij konden zo’n opwarmertje tijdens de wandeling trouwens ook goed gebruiken.

We kwamen er achter dat het Witte Stadje nooit stadsrechten heeft gehad en dus gewoon een dorp is, maar dan wel een dorp met een mooie geschiedenis. Neem alleen al de reden waarom in de dorpskern van Thorn alle huizen wit zijn geverfd, ook toen al wist men op een zeer creatieve manier het betalen van belastinggelden te omzeilen.

En natuurlijk de twee muziekgezelschappen die Thorn heeft ‘de Bokken’ en de ‘Geiten’ zij weten nog steeds voor de nodige onrust te zorgen in de dorpsgemeenschap.

Het voert te ver om alles wat door onze gids verteld is in dit verslagje te verwerken, maar misschien maakt het de leden die niet geweest zijn wel nieuwsgierig en gaan ze ook eens op onderzoek uit met een VVV gids in Thorn, het is zeker de moeite waart.

Rond 16.00 uur sloten we af met een heerlijke warme kop koffie of thee en een lekker stuk luxevlaai en dat hadden we dubbel en dwars verdiend!!!

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!