Samen leuk oud worden

Nieuws
vrijdag 15 december 2023

We worden allemaal ouder. Hoe kunnen we er zelf of als afdeling mee omgaan? Er zijn genoeg leuke activiteiten die we alleen of samen kunnen doen. Beweeg, leer en onderneem. Wij geven je tips!

Creatieve workshops in Limburg
Zin om een leuke workshop te volgen? Er zijn genoeg mogelijkheden! Van fotografie tot keramiek. En van tekenen tot theater. Doe mee aan een creatieve workshop. Voor ieder wat wils.

Nooit te oud om te leren
Iets nieuws leren kan altijd! Jezelf ontwikkelen of een nieuwe hobby. Het kan! Denk aan een nieuwe taal. Of wat dacht je van slimmer worden met je computer. Via toegankelijke cursussen en opleidingen haal je er meer uit.

Samen leuk bewegen in de winter en de zomer
Bewegen is goed voor onze geest en ons lichaam. En dat kan gemakkelijk samen of alleen. Wat dacht je van een rondje door het bos wandelen of zwemmen in een binnen- of buitenzwembad. Zoek je iets wat misschien nóg sportiever is? Wat dacht je van tennis?

 • Tennis is typisch zo’n sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Ook als je wat ouder wordt, kun je lekker blijven tennissen. In Limburg zijn er vele tennisverenigingen. Hier vind je er een bij jou in de buurt: tennis.nl/verenigingszoeker
 • Aan de fietsroutes in Limburg beleef je een hoop plezier. Hier vind je mooie fiets- en wandelroutes door Limburg. Om samen of alleen van te genieten.
  anwb.nl/fietsroutes/nederland/limburg
  www.anwb.nl/wandelen/nederland/limburg
 • Fitnessen in de sportschool is ook een goede manier om te bewegen. Het is goed voor de conditie, balans en de spieren. Zo kun je zelf of onder begeleiding verschillende oefeningen doen. Bekijk hier sportscholen bij jou in de buurt: nl/sportscholen/limburg/
 • Sport je liever in een groep met een instructeur? Dat kan ook! Bij veel sportscholen kun je meedoen met groepslessen. Denk aan Vitaal Fit of 50-fit.
 • Thuis sporten kan natuurlijk ook. Veel oefeningen kun je thuis, met wat hulpmiddelen uitvoeren. Zo staan er op Youtube vele video’s die je instructies geven. Een voorbeeld: www.youtube.com/@YogaFitnessSportSenioren/videos
 • Yoga is ook helemaal in! Ontspannen en goed voor je lichaam en geest. Vind een yogastudio bij jou in de buurt!
 • Zwemmen is ook een leuke activiteit. Dat kan in een binnen/buiten zwembad. Alleen een aantal baantjes trekken. Of samen met ZijActief-vriendinnen. Gezellig en ook nog eens goed voor de gezondheid! Bekijk alle zwembaden bij je in de buurt.

Met kleinkind(eren) op pad in de winter en de zomer
Ben je trotse oma? Dan zal je vast wel eens met je kleinkind(eren) een dagje erop uitgaan. Of misschien heb je wel enkele oppasdagen in de week. Op zoek naar leuke activiteiten samen? Hieronder vind je er een paar!

 • Een binnen- of buitenzwembad
  Geniet samen van het water. Hoe jong of oud ze ook zijn, het water geeft veel plezier.
 • De dierentuin
  Ontdek samen alle dieren. Een leuk en leerzaam uitje voor elke leeftijd.
 • Korte wandelingen
  Wandel samen door het dorp, stad of bos. Goed voor de beweging, maar ook nog eens heel gezellig.
 • Een indoorspeurtocht
  Organiseer een speurtocht in je huis. Maak een routebeschrijving zoals ‘ga de gang in en open de tweede deur aan de rechterkant’.
  In elke ruimte is iets te vinden.
 • Moestuintje aanleggen
  Zaad samen plantjes, zoals paprika of tomaat. Dat kan gemakkelijk met eierdoosjes, halve wc-rolletjes en teelaarde.
 • Modderkeuken
  Jonge kinderen kunnen met hun eigen modderkeuken spelen met zand en water en doen alsof ze koken en afwassen. Dat kan buiten met een plank op een paar kratten met wat potten en pannen.
 • Picknicken
  Ga bij lekker weer gezellig buiten picknicken. In een leuk park bijvoorbeeld. Neem een kleedje en natuurlijk wat eten en drinken mee.

Er goed uitzien!
Het is altijd leuk om samen met je vrienden activiteiten te ondernemen om er leuk en goed uit te zien.  Van kleding ontwerpen tot samen op een grimeercursus.

 • Zelf kleding ontwerpen met je vriendinnen. Hoe? Lees hier de belangrijkste tips. Kleding ontwerpen: 9 stappen (met afbeeldingen) – wikiHow
 • Een vilten hoed maken vraagt om vakmanschap. Een leuk idee? Hier vind je de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan: Hoe maak je een vilten hoed: 7 stappen (met foto`s) (emkiset.ru).
 • Vind je het zelf leuk om met visagie of grime aan de slag te gaan? Op internet vind je tal van mogelijkheden om jezelf te bekwamen. Er zijn ook workshops en cursussen die voor een hele groep verzorgd worden. Leuk om samen met je afdeling te doen. Zoek eens met de trefwoorden: grimeren, facepainting, visagie.

Kom bij de club!
Organiseer of sluit je aan bij een leuke club. Dat kan van alles zijn! Bak erop los of verdiep je in een heerlijke roman.

 • Bridgen
  Zet je hersens aan het werk met dit leuke kaartspel. Gezellig samen bridgen!
 • Kookclub
  Een echte keukenprinses? Organiseer met mede kook- en eetliefhebbers een standaard avondje om samen te koken en eten.
 • Bakclub
  Ben je een baktalent? Van koekjes, taarten of cakes tot bladerdeeg hapjes? Kom bij elkaar en wissel recepten en baksels uit.
 • Leesclub
  Kies een leuk boek uit om te lezen. Leuk, maar ook goed voor de hersenen. Binnen een club leest iedereen hetzelfde boek en bespreek je samen het boek.

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe