Quiche met gerookte zalm en aardappeldeeg

Nieuws
maandag 26 april 2021

We hebben deze taart gemaakt tijdens een bakcursus in België. Hij is heerlijk en daarom wil ik hem graag met jullie delen. Heerlijk bij de paasbrunch of als maaltijd met een salade.

Ingrediënten voor 2 personen (vlaaivorm 20 cm.)

 

Deeg:

90 gr. kruimige aardappelen, in blokjes

180 gr. bloem

90 gr. koude boter in blokjes

1 ei losgeklopt

1 tl koud water.

Voor de vulling:

100 gr. (verse) zalm zonder huid.

50 gr. gerookte zalm

1/2 broccoli

125 gr. mascarpone

2 eieren

1 el verse gehakte dille

nootmuskaat

peper en zout

1 el kappertjes, fijngehakt

naar keuze geraspte Parmezaanse kaas

3 el Parmezaanse kaas en 3 el paneermeel

Verder heb je nodig:

Vlaaivorm 20cm (liefst met losse bodem)

passe vite of aardappelknijper

deegrol

Bereidingswijze:

Kook de aardappelen in licht gezouten water in ca. 15 minuten gaar. Neem wat meer aardappelen omdat je voor dit recept 90 gr. gepureerde aardappelen nodig hebt en je wat volume verliest bij het pureren. Giet de aardappelen af en doe ze weer in de pan om uit te dampen. Pureer de aardappelen tot een gladde massa en zet weg om af te koelen. Neem hiervoor geen aardappelstamper omdat je dan stukjes aardappel in je deeg krijgt en dat is niet de bedoeling.

Wrijf de boter door de bloem tot u een kruimelig deeg heeft. Roer het ei en de gepureerde aardappelen erdoor. Kneed tot een soepel deeg en voeg evt. koud water toe.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de bodem van de vlaaiplaat ermee.. Zet 1 uur in de koelkast. Snij de zalm in blokjes, verdeel de broccoliroosjes en blancheer die 5 minuten in gezouten water. Laat ze schrikken in koud water en uitlekken.

Klop de eieren los, vermeng ze met de mascarpone, kappertjes, de dille en evt. een beetje Parmezaanse kaas. Kruid met een snufje nootmuskaat, peper en zout.

Haal het bakblik uit de koelkast, rol de rand af met een deegrol en prik met een vork licht gaatjes in de bodem (niet helemaal door het deeg) en bestooi deze met een mengsel van paneermeel en Parmezaanse kaas (Om het vocht op te vangen, zodat de bodem mooi gaar bakt).

Verwarm de oven voor op 200 graden C .boven- en onderwarmte. Schuif een bakplaat in de oven om hem voor te verwarmen. Schik de broccoli en de zalm op de deegbodem (leg de zalm onder en dan de broccoli). Schep er het kaas-eimengsel bij.

Bestrijk de rand van de quiche met eidooier en zet de oven terug naar 160 graden C. Bak de quiche in 25 tot 30 minuten af.

Serveertip

Variatie: Van dubbele hoeveelheid kan ook 1 grote taart gemaakt worden in een vlaaivorm van 23 cm. Verleng de baktijd naar 35 tot 45 minuten.

Houd u van pittig, strooi dan wat geraspte Parmezaanse kaas over de quiche voordat u hem bakt.

Als je geen verse zalm hebt, maar wel uit de diepvries, ontdooi hem of kook hem dan eerst voor in koud water tot hij gaar is. Laat hem dan afkoelen en verdeel in stukjes.

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!