Lezing ouderengeneeskunde

Nieuws
vrijdag 21 april 2023

Masterclass ‘Ouderengeneeskunde’ door Elian Gorissen – Douven 18-04-2023
Iets verlaat door opstartproblemen met de beamer begon de lezing ‘Ouderengeneeskunde’.
Op deze avond waren ook andere verenigingen uitgenodigd te weten:
Vrouwenvereniging Swalmen, ZijActief Horn en de Ouderenvereniging Leeuwen.
Onze voorzitter, Yvonne de Groot, heet iedereen welkom, in het bijzonder Elian Gorissen specialist Ouderengeneeskunde en een delegatie van de Vrouwenvereniging Swalmen.
We mochten maar liefst 55 mensen verwelkomen, waaronder twee heren.
Fieke Steuns opende de avond met een humoristisch gedicht over ‘ouder worden’.
De lezing was gewijd aan het ouder worden/zijn.
Als eerste kwam de vraag wat vinden de aanwezigen oud? En op welke leeftijd vinden we iemand oud?
We konden onze hand opsteken bij het jaartal dat werd genoemd, al snel bleken de meeste aanwezigen iemand oud te vinden rond de leeftijd van 75 jaar. Elian nuanceerde dit door aan te geven dat het natuurlijk ook afhangt van iemands lichamelijke en geestelijke gesteldheid van dat moment.
Ze ging nader in op je, met de geboorte meegekregen, genen die mede bepalen hoe je oud wordt.
De PowerPoint presentatie ondersteunde haar verhaal tijdens de lezing, waarin ze ook aandacht had voor ziektes zoals dementie, Parkinson enz. Tijdens haar betoog was er voldoende gelegenheid om vragen te stellen door het publiek.
De blauwe zônes in de wereld kwamen aan bod, ze vertelde dat in deze gebieden op de wereld de bewoners een hoge ouderdom bereiken waarbij voeding (fruit, groenten en vis) een grote rol spelen, maar ook het dagelijkse glaasje wijn en de hechte gemeenschap zonder al teveel stress.
Toen de avond ten einde liep wist Elian ons nog enthousiast te maken om een spelletje te doen met je tafelgenoot waarbij coördinatie en handelen een belangrijke rol speelde tot ieders hilariteit.
Het was een leerzame, interactieve en ontspannen avond die is omgevlogen.

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!