Pasen: sterke liefde

Nieuws
woensdag 31 maart 2021

door Alice Frijns

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van onze jongeren niet weet wat Pasen inhoudt. Toch geven wij Nederlanders jaarlijks heel veel geld uit aan paasinkopen. Wat vieren we dan met Pasen?

Laatst vertelde een mevrouw me:

“Mijn zoon Maurice is op zijn 35ste aan kanker gestorven. Ik heb nu zijn hondje. Het beestje was laatst zo gek aan het springen dat ik er om moest lachen. Achter mij hoorde ik Maurice ook lachen. Het was heel duidelijk en ik ben niet gek aan het worden! Ik weet nu zeker dat Maurice er nog is en zelfs dichter bij dan toen hij nog leefde!”

Een enorme ervaring. Veel mensen zeggen vanuit een ééndimensionale wereldbeeld: “Kan niet!” “Inbeelding!” Deze vrouw geeft daar niet aan toe. Ze voelt dat het te maken heeft met haar liefde voor Maurice, dat het gaat om liefde die sterker is dan kanker of dood. Liefde die over de dood heengaat.

Liefde is sterker dan de dood

Zo verging het de leerlingen van Jezus na zijn kruisdood ook. Ze zijn geschokt, hun vriend is gekruisigd. Hun idealen liggen aan scherven. Juist Jezus die zich had ingezet voor alle mensen is nu dood. Ze zagen zijn kruisdood als de volstrekte afwezigheid van hun geloof in God.

Donkerte! Maar dan gaan de vrouwen naar zijn graf en komen terug met de boodschap: “Hij die gestorven is, hij die gekruisigd is, hij leeft!” Ze hebben hem gezien, ze geloven niet meer in de wanhoop van de dood. Ze geloven dat hun liefde sterker is dan dood. Zij geloven in de toekomst van het leven. En dát onverwoestbare geloof vieren we met Pasen. Let wel, ik zeg niet dat we het dan ook snappen of begrijpen. Integendeel, het mysterie van liefde die sterker is dan de dood mag je niet kapot ontleden. We hoeven niet te snappen waarom we ons lekker voelen als buiten de krokussen en narcissen bloeien, waarom dauw op het gras ons ontroert, waarom kleine kinderen warmte in ons oproepen. We hoeven het allemaal niet te snappen, maar we mogen het ervaren en er in geloven.

Een nieuw begin

We hoeven niet te snappen dat Jezus’ dood niet het einde maar een nieuw begin is. Maar we kunnen het vieren, vieren dat hij niet voor niets geleefd heeft, dat Hij die gestorven is, leeft, dat is het geheim van liefde die sterker is dan de dood.

Dat vieren we met Pasen.

Alice Frijns-Stassen

Pasen 2021

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe