MULTIVISION SHOW OVER TANZANIA

Nieuws
vrijdag 11 januari 2019

Door Guus en Martina Reinartz.

Samen met de Ouderenvereniging van Ubachsberg hadden we deze avond georganiseerd. Onze eerste gezamenlijke activiteit, in het nieuwe Multi Functioneel Centrum “de Auw Sjoeël.“

Met een opkomst van ongeveer 120 personen, was dit een zeer geslaagde avond. De leden van beide verenigingen werden ontvangen met een kop koffie/thee en een lekker stuk vlaai. Na een welkomswoordje van de voorzitter van de Ouderenvereniging Jef Brouwers en voorzitter van ZijActief Lony Schoenmaekers, was het woord aan wethouder van Kunst en Cultuur; Dhr. Ruud Braun. Hij sprak lof uit over het prachtige gebouw, de samenwerking en inzet van diverse geledingen m.b.t. tot de totstandkoming van dit project en hij was blij met de samenwerking tussen de verenigingen.

Daarna startte Guus Reinartz zijn prachtige dia-show over Tanzania, voorzien van eigen commentaar. Zowel flora als fauna werden belicht, alsook de leefwijze van diverse bevolkingsgroepen. Lees hieronder de toelichting van Guus en Martina zelf:

Korte toelichting op de inhoud van de Multivision Show over Tanzania

Ook het onbekende Tanzania is een perfect reisdoel! Het land biedt, met een vuurwerk aan sensationele natuurbelevenissen, bijna alles wat mensen, die van natuur en actief bezig zijn houden, zich maar kunnen wensen.

We zijn bewust meerdere keren naar het minder bekende, heel oorspronkelijke zuiden van het land gereisd, waar we de niet zo gebaande paden hebben betreden en waar het toerisme eigenlijk nog in de kinderschoenen staat.

De meeste Europeanen denken bij het horen van de naam “Tanzania” vanzelfsprekend op de eerste plaats aan grote, in het wild levende kudden en eindeloze goudbruine savannes. Dat klopt – bijna alle bezoekers willen de “Big Five” (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel) spotten. We hebben daartoe de Nationaal Parken Ruaha, Mikumi en Selous bezocht.

We hebben hier wilde dieren in grote groepen beleefd. Steeds waren ze op zoek naar voedzaam gras, prooidieren en vooral naar water. In het Kitulo Nationaal Park werden we echter omarmd door zachtgroene golvende heuvels, die overdekt waren met ontelbaar veel exotische bloemen. We hebben echter niet alleen natuurschoonheid en wilde dieren in het middelpunt van onze multivision-show willen plaatsen. We wilden ook de inheemse bevolking met hun veelzijdige culturen leren kennen. Daarbij probeerden we Tanzania niet naar Europese maatstaven tegen het licht te houden, maar ons onbevooroordeeld te verdiepen in de manier van leven van zijn inwoners.

We verbleven oak meerdere dagen bij de super gastvriendelijke Uluguru’s, in hun haast ontoegankelijke, schilderachtige bergen. Ook bezochten we een traditionele Masai-stam, een ziekenhuis, enkele scholen, slaperige vissersdorpjes en landelijke markten die voor de plaatselijke bevolking alles bieden wat ze aan dagelijkse levensbehoeften nodig hebben.

Het met witte stranden gezegende Bagamoyo is zowel voor badgasten als ook voor mensen die in de historie van het land geïnteresseerd zijn, een prima bestemming.

Tijd is in Afrika een nogal rekbaar begrip. “Vandaag” is hier veel belangrijker dan “morgen”!

Nergens anders is het zalige nietsdoen lekkerder dan hier. In Tanzania volgt zelfs de klok de loop van de zon. De Swahili-tijdrekening begint bij de zonsopgang (om 6 uur) met het uur nul. Dat is het moment, waarop de meeste mensen hier uit de veren komen.

“Ons” Tanzania toont zich als een verleidelijke diva: in het begin is men alleen maar door haar schoonheid verblind. Ze is echter ook een beetje moeilijk toegankelijk en laat haar ware gezicht alleen maar zien aan degene die zich de moeite doet haar ware aard te leren kennen!

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe