Lezing over de Bokkenrijders

Nieuws
maandag 13 november 2023

Zo’n 500 mensen in het tegenwoordige Limburg eindigden in de 18e eeuw aan de galg. Lang werden ze aangezien voor Bokkenrijders, leden van een geheime criminele bende. Maar in feite zijn ze slachtoffer geworden van een grootse justitiële dwaling.

Pact met Satan

Er zijn weinig onderwerpen uit de Limburgse geschiedenis die meer tot de verbeelding spreken dan de Bokkenrijders. Een mysterieuze bende die in de 18e eeuw het platteland onveilig maakt. Geen kerk, pastorie of rijke boer was veilig. De rooftochten maakten al snel deel uit van de volksverhalen en de populaire literatuur. Later ontvingen de bendeleden de naam “Bokkenrijders.” Door een pact met Satan zouden de bandieten zich op duivelse bokken door de lucht verplaatsen en in één nacht op ver van elkaar gelegen plekken hun misdaden plegen.

Er zijn inbraken gepleegd, zelfs met zware mishandelingen en moorden. Maar bij de meeste inbraken werden ham, spek, boter en vlaaien gestolen. Het ging erom dat mensen in leven wilden blijven.

Frits Schoonbrood uit Schinnen deed 11 jaar lang onderzoek naar de Bokkenrijders en schreef 2 boeken “De Bokkenrijders met de Dode hand,” waarin hij antwoorden geeft op de vragen over het mysterie van de Bokkenrijders.

Dit stukje geschiedenis wordt door Schoonbrood aangehaald in zijn avondvullende en met lichtbeelden ondersteunde lezing.

Het was een bijzondere, tot de verbeelding sprekende lezing, over het mysterie van de Bokkenrijders.

Weer heel wat bijgeleerd

Klik hier voor de foto’s

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe