‘Lang zullen we leven’lezing door Annie Schreuders

Nieuws
woensdag 13 maart 2024

Op woensdagmiddag 13 maart kwamen we met 35 leden en 2 introducees bij elkaar om onder het genot van chocolade paaseitjes bij de koffie/thee en in de pauze een drankje met overheerlijke eiersalade, gemaakt door een van onze leden, te genieten van een lezing met de titel ‘Lang zullen we leven’ die gepresenteerd werd door Annie Schreuders.     (kijk ook in onze fotoalbum)

Annie Schreuders is een begenadigd vertelster die ons vanaf het eerste moment wist te boeien door haar verhalen die ze nog sprekender maakte met een PowerPointpresentatie.

Ze nam ons mee naar begin van de vorige eeuw met bijzondere aandacht voor de vrouwencultuur door de jaren heen. Haar verhaal begon met de gewoontes rondom geboorte tot aan het afscheid van het leven. De vele beschermheiligen die voor de vrouwen in die tijd een steun waren werden door de toehoorders herkend, evenals de vele gebruiken die ook bij ons herinneringen opriepen. Zoals de tocht die de pas bevallen moeders naar het Maria altaar maakten, maar ook de uien die in een mandje achter de kachel werden gelegd met de namen van de verschillende aanbidders op de ui. De ui die het eerste ontsproot was de man die bij jou paste, hoe eenvoudig kan het zijn.

De taal van de waaier die de vrouw gebruikte om haar bedoelingen duidelijk te maken naar de mannen toe en voor ons helemaal nieuw, de taal van de postzegels: een postzegel van 7 cent op zijn kant betekende ‘tot zondag’, een postzegel van 8 cent onderste boven geplakt ‘vergeet mij niet’ zo waren er tal van codes om je a.s. partner de liefde te verklaren.

Ook geven wij in onze onwetendheid vaak de Amerikaanse cultuur de schuld van allerlei gebruiken, maar wat bleek Valentijnsdag werd hier al vele eeuwen geleden gevierd, wij danken deze dag aan de heilige Valentinus, 14 februari is zijn sterfdag hij is de beschermer van geliefden. Er kwamen nog vele heiligen op ons pad die ons volgens het katholieke geloof beschermen tegen de meest uiteenlopende zaken en die voor diepgelovige katholieken hun steun en toeverlaat was.

We werden ondergedompeld in een historische reis over geboorte, de dood, kleedgedrag, religie, wooncultuur, drink en eetcultuur.

Kortom een boeiende en leerzame middag die ons ook een beetje voorbereidde op de komende paasdagen met alle daarbij behorende katholieke, rituelen en culturele gewoontes.

Fijne paasdagen 😊

 

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!