Internationale vrouwendag in Afrika

Blogs, Nieuws
donderdag 24 maart 2022

Dit jaar werd in het district Mwanga internationale vrouwendag officieel gevierd In het maasai dorp Karamba. Op weg erheen zagen we nog een olifant de onverharde weg oversteken en iets verderop lag een gewonde cobra (slang) te kronkelen op de grond.

Onder de grote boom voor het ‘dorpshuis’ verzamelden zich in de loop van de ochtend veel vrouwen, een aantal mannen en schoolkinderen. Ook waren er vertegenwoordigers aanwezig van verschillende organisaties die zich inzetten om de positie van vrouwen te verbeteren.

Verschillende thema’s werden deze vrouwendag 2022 door de vrouwen die speeches hielden besproken. Ze spraken over het belang van gelijke rechten voor vrouwen en mannen; de rechten van meisjes op onderwijs, dat (meisjes) vrouwenbesnijdenis moet stoppen net zoals kind huwelijken.

Er waren speciale liederen waarop gedanst werd over de rol en positie van de vrouw die via grote luidsprekers in het hele dorp te horen waren. Schoolkinderen deden een danswedstrijd: wie het beste de traditionele maasai dansen konden uitvoeren. Er werden speeches gehouden, gedichten voorgedragen en heel veel gedanst. Aan het eind van de bijeenkomst was er een inzamelingsactie voor de bouw van een slaapzaal voor de leerlingen die ver weg wonen en onderweg naar school regelmatig olifanten tegen komen.

Alle organisaties hadden geld geven om school benodigdheden voor de leerlingen te kopen. Er waren witte school uniform bloesjes in verschillende maten, schriften, pennen, zeep etc. En natuurlijk kreeg het districtshoofd een door de maasai voorzitter van het dorp een schaap en een geit als cadeau voor zijn komst.

Banner over vrouwenrechten.

Medewerkers van de sociale academie

Vrouwen uit het dorp Karamba

Dansen

Schoolmeisjes dansen op een maasai lied

De drie beste dansers krijgen geld

Traditionele versiering voor meisjes

Een van de sprekers

Deze maasai jonge man was een uitstekend danser

“High table’ met de officiële gasten van het district

Cadeaus voor de basisschool leerlingen

Schaap en geit worden geschonken aan districtshoofd.

Marielle Beusmans

Same, 8 maart 2022

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!