Februari 2022: Carnaval

Blogs, Nieuws
donderdag 27 januari 2022

‘Carnaval verplaatst naar het pinksterweekend’, ‘carnaval 2022 is afgelast’, ‘Stilte voor de bonte storm, ook na de versoepelingen”– deze krantenkoppen geven weinig hoop dat we carnaval zoals wij het van vroeger kennen, dit jaar kunnen vieren. Het zit nu eenmaal in onze biologische kalender gegrift dat wij voordat de vastenperiode begint, een paar dagen flink uit het dak gaan en plezier maken. Daarna doen we het zes weken wat rustiger aan wat eten, drinken en ander vermaak betreft.

Helaas doet er niet iedereen mee: het rood-geel-groene feest tref je vooral in Limburg aan, van Venlo tot Valkenburg. Terwijl de mensen in Valkenburg nog met een ander probleem zitten: de gevolgen van de hoogwatercrisis. Afgelopen zomer heeft een immense regenbui de Geul doen overlopen waardoor grote delen van het Geulstadje zijn getroffen door wateroverlast. Nu, een half jaar later, is niet alle schade hersteld en draaien nog steeds droogmachines overuren om de muren te drogen. Veel winkels en horecagelegenheden blijven dicht, ondanks de versoepelingen. Met de dag is het moeilijker het geduld op te brengen totdat het normale leven weer wordt hervat. De gedupeerden geven wel onderling moed en je voelt duidelijk de saamhorigheid in hartje Valkenburg.

Juist de mensen uit Valkenburg wens ik een uitbundig carnavalsfeest toe! Een paar uur de ellende van de watersnoodramp vergeten, zingen – hossen – vrolijk zijn, dat gun ik ze van harte. Ook al is het nu niet verstandig om met duizenden op een marktplein te feesten – wij Limburgers zijn vindingrijk genoeg om ons wel te amuseren. Ook in een kleinere groep. Alaaf!

Februari 2022, Aurelia Renierkens (werkgroep ZIN)

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe