Een nieuw centrum

Blogs, Nieuws
donderdag 24 maart 2022

Een van mijn werkplekken is in het dorp Lembeni. Daar staat het ‘nieuwe’ centrum voor catechisten en in de toekomst ook voor andere leiders in parochies, vrouwengroepen en jongerengroepen. Bij nieuw denken wij meestal aan een gebouw dat helemaal ‘af’ is. Dat is hier nog niet het geval. Het nieuwe conferentie gebouw is nog niet helemaal afgewerkt. Het andere gebouw diende vele jaren als gezondheidscentrum. Er moet nog het een en ander gebeuren eer we van start kunnen gaan met meerdaagse trainingen.

Samen met de coördinator en twee leiders van de groep catechisten in het bisdom hebben we een overzicht gemaakt wat er allemaal nodig is zowel voor de klaslokalen alsook voor de slaapzalen (nu slechts 15 bedden). En de lijst is lang, van emmers om water te halen bij een watertappunt en te ‘douchen’ tot grote ketels om op de traditionele drie stenen te koken. Ik ben blij dat ik al vele jaren ervaring heb in Tanzania en redelijk goed weet hoe zulke centra toegerust moeten worden. De catechisten denken actief mee en weten de prijzen van de meeste spullen die gekocht moeten worden. Aan het eind van de vergadering hebben we een goed overzicht van alles.

In dit bisdom zijn ruim 70 catechisten actief. Laurenti Mnzava is de voorzitter van de groep. Hij vertelt dat er vanwege corona de afgelopen twee jaar geen bijeenkomsten zijn geweest. ‘Het is hoogtijd om de draad weer op te pakken en de groep toe te rusten en te enthousiasmeren’ zegt de altijd energieke Laurenti. ‘Catechisten die ik wel eens tegen kom op de grote marktdag vragen vaak korte cursussen’ vult Hyasintha Mdee aan. Zij is de secretaris van de groep en wil op de eerst volgende bijeenkomst haar ‘data-base’ met gegevens -vooral telefoonnummers- van de catechisten updaten.

Ik ben gevraagd om de groep te ondersteunen en hen te helpen bij het opzetten van een nieuw programma. Want ook hier moeten groepen een nieuwe doorstart maken na de corona lockdown. Laurenti en Hyasintha zijn ervan overtuigd ‘Dat gaat ons samen lukken!’

Hartelijke groeten uit Tanzania, Marielle Beusmans

Conferentiegebouw

Slaapzalen (voormalige gezondheidspost)

Laurenti en Hyasintha

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe