Blog: een geboorteverhaal

Blogs
maandag 18 december 2023

Martha is naaister en heeft een oude trapnaaimachine. Als ik iets genaaid wil hebben kan ik bij Martha terecht. Enkele weken geleden liep ik haar naaiatelier binnen om mijn nieuwe jurk op te halen en maakten we een praatje.

Martha vertelde dat ze daags ervoor terug was gekomen uit haar geboortedorp Rombo. Ze was naar de derde begrafenis dit jaar in haar familie geweest. Dit keer was het de echtgenote van de zoon van haar broer. Ze was zwanger van haar derde kind en in de kraamkliniek hadden ze haar geadviseerd om naar het ziekenhuis te gaan omdat de baby met een keizersnee (met ruggenprik) geboren moest worden. Ze raakte zo in paniek van alle geluiden tijdens de keizersnede en wat de artsen zeiden dat ze een hartaanval kreeg en ter plekke is overleden. Dat bleek uit de sectie die naderhand is uitgevoerd. De baby heeft het gehaald en is gezond. Hij heet Frenki.

Dit alles is gebeurd in Musoma, een stad aan het Victoria meer in West Tanzania. Omdat haar man uit Rombo, bergdorp bij de Kilimanjaro (Noordoost Tanzania), komt en het belangrijk is dat iemand ‘thuis’ begraven wordt, hebben ze haar zo snel mogelijk naar Rombo gebracht. Dat is een lange afstand, ongeveer een dagreis. Een dag later is ze daar begraven bij het ouderlijk huis van de man.

Het toeval wil dat juist twee weken voordat baby Frenki ter wereld kwam, een schoonzus van de vader van Frenki was bevallen van een dochter. Gelukkig heeft ze genoeg borstvoeding en heeft ze aangeboden om het kind het eerste jaar te zogen. Zij woont in een stad in het midden van Tanzania. De vader zal regelmatig op bezoek gaan om zijn zoon te zien en zijn schoonzus/voedster geld te geven. Martha vertelt hoe radeloos en verdrietig de weduwnaar was. Tegelijkertijd was hij opgelucht dat zijn schoonzus bereid is om zijn kind te voeden.

Met dit ‘kerstverhaal’ wens ik jullie Zalig Kerstmis en een Gelukkig nieuwjaar!

 

Hartelijke groeten uit Tanzania,
Marielle Beusmans

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!