De Wassum Beatrix Hoeve

Nieuws
donderdag 15 juli 2021

Op bezoek bij de schapen

Onze eerste bijeenkomst na lange tijd is een uitje naar de Beatrixhoeve. De hoeve is gebouwd in 1938 en kreeg die naam omdat in dat jaar onze vorige koningin werd geboren. Het begon als een ontginningsboerderij. Na de woelige oorlogsjaren en verschillende eigenaren is de boerderij nu eigendom van De Wassum. De stallen zijn volledig gerenoveerd en bieden onderdak aan de schapen in lammertijd.

Daarnaast is de oude stal achter het woonhuis verbouwd tot ontvangstruimte met horecavoorziening. Het woonhuis is omgetoverd tot een prachtig vakantiehuis voor 12 personen. De fietstocht ernaar toe werd uiteindelijk een autoritje wegens de slechte weersomstandigheden. Achteraf viel het nog mee.

We waren met 30 dames en het was heerlijk om iedereen weer eens te zien. Beheerder is Sjraar van de Beek, van beroep ecoloog. Eine echte Venose jóng mit vöäl humor.

Sjraar gaf ons een uitgebreide lezing over de schapenbegrazing en alles wat ermee te maken heeft. Over de ooien, lammeren en rammen, maar ook over de wol van de dieren en hoe het leven van de dieren er zoal uitziet. 1250 schapen en ik moet zeggen dat ik van veel weetjes geen idee had.

Na de lekkere koffie met vlaai liepen we samen met Sjraar richting de herder met zijn kudde. Hij vertelde onderweg vol trots over het schitterende landschap dat zich uitstrekt van de Meinweg tot Swalmen. De herder zwaaide ons al van verre tegemoet. Samen met 3 bordercollies had hij de kudde goed onder controle. De bordercollies mag je eigenlijk niet afleiden. Ik gooide een keer een tak, de hond zag het en bracht hem mooi terug. Helaas bleef hij me aankijken en zelfs blafte hij. Je snapt het al, er kwam geen einde aan het gooien. De dames die de wandeling door het natte gras naar de herder niet konden of wilde maken kregen door Sjraar, die ons had achter gelaten bij de herder, uitleg over de stallen van de schapen en de wol die er lag opgestapelt.

Bij terugkomst werd er samen nog een lekker drankje genuttigd en werden wij getest op onze kennis die wij hadden opgedaan deze middag.

Resi kwam als beste uit de bus en kreeg een mooie echte wollen muts van de schaapjes van De Wassum.

Het was een fantastisch en ontzettend leerzame middag. Tot slot vroeg iemand: hoe slim zijn schapen eigenlijk? Nou zei Sjraar, je hebt domme schapen en heel domme schapen, maar wij vonden ze schattig.

Groetjes Fieke Steuns

Het is ook mogelijk om met familie of vrienden een leuke leerzame middag te organiseren klik op http://www.wassum.nl

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe