Cursus MVE, Excursie Heerlen

Nieuws
donderdag 4 mei 2023

Donderdag 20 april – Ter afsluiting van de Cursus Maatschappelijke Vorming en Educatie (MVE) van Kring Zuidoost gingen de deelnemers op excursie in Heerlen. Na een “zonnige” ontvangst door de gidsen Wiel en Rudi van VVV Heerlen stonden we even later buiten “onder moeders paraplu”, omdat het deze dag allesbehalve zonnig was.

Maar “ZijActievers” laten zich daardoor niet uit het veld slaan. Onder leiding van onze twee gidsen beleefden we een prachtige rondleiding door het Maankwartier.

Citaat uit de begeleidende flyer:

“Een uniek stationsgebied dat refereert aan bouwstijlen uit de geschiedenis van haar omgeving, waaronder de Limburgse boerderijen, de mijnbouw en het Heerlens Romeins verleden. Maankwartier vormt met een bewoonde, veilige omgeving een gebied dat de twee stadshelften weer volwaardig verbindt en de stad van allure voorziet. Het is een zevensprong, toch zijn er nauwelijks waarneembare kruisingen. Het is een brug die zodanig in een fusie van landschap, stedenbouw en architectuur is verwerkt, dat je het benodigde hoogteverschil van zo’n acht meter bijna ongemerkt kunt nemen.

Maankwartier is één groot kunstwerk, geheel ontworpen door kunstenaar, uitvinder en bouwmeester Michel Huisman. Hier valt veel te ontdekken: in deze stationsomgeving zijn onder meer alle 89 sterrenbeelden verwerkt. Sommige daarvan zijn verstop, andere springen uit heel erg in het oog.”

We kunnen dit alleen maar onderstrepen: we hebben genoten!

Na deze rondleiding gingen we op weg naar Restaurant De Twee Gezusters, waar we – na het welkomstwoord door Kringvoorzitter Lenie Waltmans – genoten hebben van een heerlijke lunch.

Hierna gingen we op weg naar De Thermen – Saunabouw. Ook daar werden we gastvrij ontvangen. Onze verbazing over de overblijfselen van deze Romeinse Thermen, die daar zijn geconserveerd, was ontzettend groot. Wat een fantastisch museum. Woorden schieten tekort om dit allemaal weer te geven. De leden van ZijActief hingen aan de lippen van de gastvrouw en gastheer.

Tot slot konden we nog genieten van een kopje koffie of thee met een lekkere donut!

Kortom: ZijActief Kring Zuidoost kijkt terug op een zeer geslaagde excursie en zeker ook een heel geslaagde Cursus Maatschappelijke Vorming en Educatie 2023.

Foto's Cursus MVE Heerlen

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe