Algemene Ledenvergadering: jaarrede voorzitter

Nieuws
donderdag 17 november 2022

Lees hier de jaarrede van Ans Christophe, voorzitter provinciaal bestuur, terug.  Deze sprak zij uit tijdens de Algemene Ledenvergadering op donderdag 10 november 2022. 

Jaarrede ALV

Laat je zien bij ZijActief, jij mag er zijn!

Lieve dames, gezellig dat we er met elkaar vandaag zijn bij deze ALV met als thema voor 2023 ‘Laat je zien bij ZijActief’.

Laat je zien, kun je letterlijk nemen: Laat je zien, je hebt wat te vertellen. Je hebt wat te zeggen wat van belang en van betekenis is.

Maar er hoort ook natuurlijk bij: Je mag gezien worden. Dat kan over je uiterlijk gaan, over iets leuks dat je aan hebt, je haren mooi verzorgd (vandaar het hoedje), maar ook over ‘Jij bent een graag geziene vrouw’, ‘Jij bent belangrijk’, ‘Open je hart voor een ander’, ‘Straal!’

‘Laat je zien bij ZijActief’, is ook een oproep aan vrouwen die ons niet kennen om lid te worden van die bloeiende vereniging ZijActief. We zijn immers niet voor niets aan de slag gegaan met ledenwerving en zetten daarmee ook in op het zoeken naar nieuwe bestuursleden. We hebben mooi nieuw wervingsmateriaal, dus maak er ook stevig gebruik van.

Je kunt andere vrouwen uitnodigen om van betekenis te zijn voor henzelf, voor vrouwen om hen heen en voor hun afdeling. Je hoeft daarvoor niet persé in het bestuur te zitten. Je kunt ook je hulp aanbieden voor zaken die gedaan moeten worden of georganiseerd moeten worden. Dat kan binnen je afdeling maar ook binnen het Kringbestuur. Soms is het ook gewoon: ‘Zet door, werk aan jezelf en doe!’

‘Laat je zien bij ZijActief’ heeft ook te maken met zichtbaarheid van ons en onze activiteiten. Ik zie vele mooie berichten langs gaan van jullie activiteiten en zie ook een goede inrichting van onze nieuwe website. Chapeau dames, jullie mogen er zijn! Zoals ik vorig jaar al aangaf, hebben we nog stappen te zetten. Ik was onlangs bij het 100-jarig bestaan bij ABP (die tentoonstelling is ook op onze site te zien). Helaas wordt dan nog steeds gesproken over de loonkloof tussen mannen en vrouwen bij vergelijkbare omvang van werk, over een slechte pensioenopbouw bij vrouwen, over het glazenplafond als het gaat over vrouwen op strategische posities. Dat scheelt vrouwen in hun hele loopbaan letterlijk vele tonnen en aan het einde van hun loopbaan een verplicht zuiniger leven. Dus als het al niet voor jouzelf is, stimuleer en help dan je dochters of hun vriendinnen!

Maar ‘Laat je zien bij ZijActief’, heeft ook te maken met je zelfbeeld. Als je goed in je vel zit, vind je het over het algemeen leuk om ‘gezien’ te worden en niet in de coulissen te staan. Ik noemde vorig jaar al dat vrouwen zich meer mogen laten zien en hun stem ook in de politiek te laten horen. Ze hebben immers veel te vertellen. En er zijn ook veel thema’s die de moeite waard zijn en ons dagelijks bezig houden. Denk maar aan:

  • Samen zelfredzaam zijn (als groep kun je veel meer zaken aanpakken, informatie delen en oplossen);
  • Samen tegen armoede (armoede is geen vrijwillig gekozen positie. Het overkomt je door keuzes in je leven, door energie en klimaatvraagstukken of door simpelweg pech). Solidariteit met elkaar, een helpende hand en compassie met elkaar is op zijn plaats. Daar kunnen vrouwen vanuit de zorg voor elkaar van grote betekenis zijn;
  • Als mantelzorger jaren achter elkaar klaar staan voor je familie en medemens. In de Zij&Zo van september was daar nog een mooi artikel over met Tiny Koot-Hilhorst, die jarenlang zelf mantelzorger was voor haar man en ook nog tijd vond om namens ZijActief in het Platform Mantelzorg Limburg te zitten. Petje af voor Tiny. Zij verdient (samen met al die andere vrouwen, die dagelijks klaar staan) een dikke pluim.
  • Samen tegen eenzaamheid. Ook hier zit het vaak in kleine zaken. Attent zijn voor elkaar met een telefoontje, een kaartje of gewoon iets leuks, elkaar een complimentje geven, elkaar extra uitnodigen en ophalen voor een bijeenkomst, het gewoon bespreekbaar maken etc. Kortom al die zaken die het verschil maken. Wij kunnen hierin voor elkaar van betekenis zijn.
  • Samen tegen geweld. Helaas komt geweld tegen vrouwen (en soms ook andere minderheden) in Nederland nog veel voor. Dat is niet altijd ’s avonds buiten op gevaarlijke plaatsen, maar ook binnen de huiselijke kring. Dus als je dit merkt bij vrouwen, kijk dan niet de andere kant op, maar maak het bespreekbaar. Geweld is niet normaal!

Zelfbeeld heeft zeker te maken met goed in je vel zitten. Als je immers veel stress hebt doordat je de rekeningen niet meer kunt betalen van de energie dan helpt dat niet. Gelukkig beginnen er vanuit de overheid wat oplossingen te komen. ZijActief heeft niet voor niets het thema op de agenda gezet, want voortijdig in actie komen, het bespreekbaar maken met anderen, aanvragen doen bij de gemeente voorkomen dat je stevig in de problemen komt.

Belangrijk is dus de mate van zelfredzaamheid, ons onderliggende werkthema voor 2023. Dus kun jezelf helpen bij het invullen van ingewikkelde vragen en/of regelingen op de pc. Heb je een eigen account, ben je voldoende ICT vaardig. Kun je kleine probleempjes zelf oplossen Maar ook ken je mensen, die je even willen helpen. Datzelfde geldt ook rondom kleine klussen in en rond het huis. Je hoeft zeker geen bouwvakker te worden, maar het is wel handig als je wat zaken zelf kunt oplossen. Ook je veilig in huis voelen is van belang. Dus een rookmelder, fatsoenlijke sloten, meedoen aan een buurt alarmapp of gewoon iemand die even bij je langskomt of je belt om te horen of alles oké is.

Samen redzaamheid is belangrijk. Immer meer weten meer dan één en bij sommige kwesties is het handig als je mensen kent. Samen kom je gewoon verder. Denk ook niet dat anderen het allemaal weten. Ook zij maken fouten en weten het soms niet. Dus blijf leren en deel je kennis en probeer gewoon zaken uit.

Maar laat je zien, heeft ook te maken met het kiezen om van betekenis te zijn. Dat kun je als vereniging doen door masterclasses te organiseren, op bezoek te gaan bij interessante projecten, echt in actie komen rondom maatschappelijke thema’s die er toedoen. Zoals bijvoorbeeld de clean up van de Maas. Zichtbaarheid en betekenis geven hangen met elkaar samen. Dat mag in onze programmering een duidelijk plek krijgen en we mogen er ook meer mee naar buiten treden. We mogen immers gehoord en gezien worden!

We leven op dit moment in een tijd van grote veranderingen. Alles lijkt in beweging en is niet meer zoals het was. De oorlog in Oekraïne met de dreiging van een kernoorlog, politieke instabiliteit, bedreigingen van mensen, klimaatproblemen, vele discussies rondom de landbouw en ons voedsel, armoedevraagstukken, nieuwe Coronameldingen etc. Je hebt de neiging om je hier van af te sluiten, je meer op jezelf terug te trekken en misschien zelfs de andere kant op te kijken.  Alleen, helaas, dat helpt niet. Het enige wat echt helpt, is meer naar buiten treden vanuit een solidariteit met andere vrouwen. Dus niet ‘ik’ maar ‘wij’.

Dus samen zelfredzaam zijn, samen opkomen tegen armoede, samen opstaan tegen geweld, samen de zorgen en hulp voor anderen verdelen, samen vraagstukken bespreken en komen tot betere oplossingen, samen er zijn voor je afdeling en je hulp bieden, samen een ZijActief Vrouw Zijn!

Laat je dus zien bij ZijActief!

Ans Christophe
Voorzitter provinciaal bestuur ZijActief Limburg

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!