Volkstelling

Blogs
vrijdag 16 september 2022

Elke tien jaar vindt er een volkstelling (census) plaats in Tanzania. Dat de Tanzaniaanse overheid deze census erg serieus opvat, bewijst het aantal beambten, docenten en vrijwilligers die op 23 augustus werden ingezet om een deur-aan-deur registratie uit te voeren.

Al maandenlang werden wij overspoeld met sms berichtjes, reclame borden in de steden, spotjes op radio en tv over deze census. De vakantie periode van de scholen was aangepast. In plaats van de traditionele juli maand was nu augustus de vakantie maand. Ten tijde van de census moet iedereen thuis zijn.

En zoals ik al verwacht had is de bevolking gigantisch gegroeid. De geboortecijfers zijn hoog en ook Tanzanianen worden alsmaar ouder. Deze explosieve groei leidt ertoe dat de steden zich razendsnel uitbreiden. Veel Tanzanianen zijn er trots op dat hun bevolking zo gegroeid is. Kritische kanttekeningen over de gevolgen voor het klimaat, voedselvoorziening, druk op de sociale diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg worden met een handgebaar weggewimpeld. En ik heb meermalen te horen gekregen ‘kijk eens hoeveel plek er nog is’ en ‘jullie land is veel dichter bevolkt’.

Tijdens de census wordt niet alleen het aantal mensen geteld. Ook wordt geregistreerd in wat voor soort huis je woont, hoeveel grond je bezit, of je huis een toilet heeft, je toegang hebt tot water en elektriciteit, welke luxe apparatuur je in huis hebt (koelkast, tv ed), of je een auto of (brom)fiets bezit. Op het gebied van werk inventariseren ze hoeveel mensen een betaalde baan hebben, wie is ondernemer of landbouwer (bijna iedereen heeft een stuk grond en verbouwt mais en bonen voor de belangrijkste dagelijks voedsel) en wie werkt er in de informele sector.

Over enkele maanden zal het rapport met alle nieuwe gegevens gepubliceerd worden. Ik ben benieuwd naar de vooruitgang van Tanzania.

Ik wens alle ZijActief dames een goede start van het nieuwe werkjaar met veel interessante bijeenkomsten en leuke ontmoetingen. Geniet van het samen zijn!

Hartelijke groeten,
Marielle Beusmans

 

 

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe