Vakantie

Blogs
vrijdag 2 juni 2023

Aardappelen? ✔
Broodmes? ✔
Zonnebril  ✔
Ga zo maar door – wat nemen we niet allemaal mee op vakantie?

Wij zijn zo gewend aan allerlei dingen die ons druk dagelijks leven aangenaam maken, dat we verleerd zijn dat het ook met veel minder kan. Als ik bijvoorbeeld mijn eigen keukenla opentrek, dan schrik ik van de drukte: tig verschillende messen, lepels, vorken en ontelbare ‘handige’ prullaria lachen me toe. Als ik me goed bedenk, dan kan ik de dingen die ik écht nodig heb, met één hand vasthouden. Dit geldt ook voor de klerenkasten, het boekenrek, de zolder, de kelder. Laatst ben ik begonnen de inhoud van onze kasten kritisch te beoordelen: houden of ‘kan-weg’. Er bleef niet veel over. Wat wél opkwam, was het gevoel van vrijheid!

Een ander soort van vrijheid zoeken we op vakantie. De een wil even weg van de alledaagse sleur, de ander wil andere landen zien, mensen ontmoeten, feesten, of trekt juist naar de stilte en eenzaamheid, weg van alle verplichtingen. Een lange strandwandeling, of paragliden in de bergen, uitslapen tot sint Juttemis, niet naar de vergadering moeten, geen deadline, kortom: leuke dingen. Daarbij ook je gedachten laten zwerven naar… Een ding is zeker: Wij willen vrij zijn!

Wikipedia zegt dit: ‘Vakantie is een meerdaagse periode waarin iemand zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt en tijdelijk niet naar school, studie, of werk gaat. Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse ‘vacare’, dat staat voor leeg of vrij zijn. Vakantie staat dan voor het vrij zijn van verplichtingen.’

Binnenkort hopen wij allemaal te genieten van een periode van rust en een lege agenda. Of we thuis blijven en op de ‘reset-knop’ drukken of op pad gaan, het maakt niet uit. Ik wens jullie allemaal een fijne zomer 2023 toe, met een lege agenda en ruim de tijd onze vrijheid en onze vrije tijd te vieren.

Aurelia Renierkens,
Lid van Projectgroep ZIN

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe