Terugblik op een rijk jaar bij ZijActief

Blogs
donderdag 8 december 2022

Het is alweer een jaar geleden dat ik voor het eerst sprak met Ans, Alice en Aurelia over hun ervaringen bij ZijActief. En zij mij moeiteloos over konden halen om me ook aan te sluiten bij deze bijzondere groep vrouwen! Als zingevingsadviseur bij stichting Tijdig kwam de ontmoeting met jullie vrouwennetwerk eind vorig jaar op mijn pad. En op het einde van 2022, kijk ik graag terug op de bijzondere reis die volgde…

Samen met jullie mocht ik ervaren wat onderlinge verbondenheid tussen vrouwen betekent. In de projectgroep ZIN hebben we stilgestaan bij wat écht belangrijk is in ons leven. En dat is niet alleen kunnen lachen met elkaar, maar ook delen dat ons leven soms anders loopt dan we zouden willen. We konden elkaar inspireren en versteld staan van elkaars talenten. Dat heeft me soms echt ontroerd.

Ik mocht jullie voorjaarskringvergaderingen bezoeken en daar heel veel verschillende vrouwen ontmoeten van Noord- tot Zuid-Limburg. Vrouwen die zóveel deden om er voor andere vrouwen te kunnen zijn. Met hun creatieve ideeën en een energie die me soms versteld deed staan. Prachtig om te zien!

Ook mocht ik samen met jullie vrouwen vieringen voorbereiden waarin we elkaar konden ontmoeten, elkaar zien en horen. Ook onze plek vinden in de wereld om ons heen: met de gevolgen van corona, met mensen die steeds vaker leven onder het bestaansminimum nu sommigen zelfs energiearmoede kennen. Met oorlogen, ook in de Oekraïne, en een zorgelijk klimaat dat vraagt om nieuw gedrag van mensen. Deze snel veranderende wereld vraagt veel van onze veerkracht. Nu en in de toekomst.

Wat een geluk dat wij vrouwen van ZijActief er niet alleen voorstaan! Dat we onze talenten kunnen laten groeien en delen met elkaar. Dat liet Ans Bex ons ook horen tijdens het bezinnend moment van de Algemene Leden Vergadering. Ook zij mocht groeien in al die jaren bij ZijActief. Het spontane applaus uit de zaal gaf ook aan dat veel vrouwen zich in haar herkenden. Wat een rijkdom! En misschien realiseren we ons nog niet helemaal, hoe belangrijk dat is in deze tijd. Dat we als een ‘warm bad’ kunnen zijn voor elkaar. We hoeven het niet in ons eentje te doen en kunnen dat zelfs delen met de mensen om ons heen.

Ik verheug me al op het komende jaar. Energiearmoede? Angst voor nóg duurdere boodschappen? Ben je gek, ik voel me in 2023 hartstikke rijk bij ZijActief!

Petra Ritzen, lid projectgroep ZIN.

 

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe