Lintjesregen 2021

Blogs
woensdag 5 mei 2021

De dag voorafgaand aan koningsdag hebben de burgemeesters in Nederland het ontzettend druk met mensen bezoeken en koninklijke onderscheidingen uitreiken. Ze gaan uiteraard niet in hun eentje op pad, maar in hun kielzog pikken wethouders en ambtenaren zo menig glaasje champagne, hapjes en ‘teske koffie met è stökske vlaoj’ mee.

Er is reden voor een feest en gezelligheid – tenminste, zo was het vóór 2020. Gelukkig zijn dit jaar de maatregelen enigszins versoepeld zodat de gedecoreerden er weer een beetje feestgevoel erbij krijgen. Vorig jaar voelde het aan als kerstmis zonder cadeaus of een bedevaart zonder gezellige lunch.

À propos bedevaart, als wij vrouwen uit het zuiden op bedevaart gaan, zitten we beslist niet de hele dag te bidden. Wij zijn écht niet braver dan de vrouwen buiten de provincie. Het geheim van de succesvolle bedevaarten van onze kring naar Kevelaer is de mix van bidden, samen op reis gaan, samen winkelen, samen eten, en vooral samen praten. SAMEN.

En als we op een rijtje zetten wat de gedecoreerden gepresteerd hebben om het ‘lintje’ opgespeld te krijgen, dan komt dat woordje SAMEN weer bovendrijven. Ze hebben vele jaren lang ontzettend veel vrije uurtjes besteed aan de SAMENleving, de plaatselijke gemeenschap, hun vereniging of stichting – en in dit geval voor ZijActief. Alles wat je hier noemt heeft te maken met dienstbaarheid aan mensen. Ze hebben zich ingezet om het dorpsleven vitaal en aantrekkelijk te houden, de mensen te verbinden. Dit was afgelopen jaar niet altijd makkelijk: in een kleine gemeenschap heb je meestal een duidelijk beeld van mensen die minder contacten met anderen hebben; deze mensen werden een keer extra gebeld, of voor hen werden boodschappen gedaan. Anderen ontdekten beeldbellen of ze zijn lid geworden van Facebook en/of Instagram. Want ook via een wereldwijd communicatiemiddel kun je met je buren of mensen uit je eigen leefomgeving in contact blijven, en wel op een manier die aan alle hygiëne- en afstandsregels voldoet. De burgemeesters met hun teams hebben dit jaar ook weer veel creativiteit laten zien. Bijvoorbeeld in Gulpen trok burgemeester Nicole Ramaekers met oranje tent en een foto van onze jarige koning langs de te decoreren inwoners.

Wij zijn blij met alle mensen die een Koninklijke onderscheiding mochten ontvangen. Door hun dienstbaarheid aan de samenleving hebben zij een grote bijdrage geleverd aan de hoge kwaliteit van onze leefomgeving. Chapeau! Laten we proosten met een glas oranjebitter

Aurelia Renierkens

Lid projectgroep ZIN

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe