Januari 2022: cyberveiligheid

Blogs
vrijdag 7 januari 2022

“Hoi Aurelia,
Ik heb je nodig om een buitenlandse betaling van 4.291,55 EUR naar een ontvanger vandaag ik heb de bankinformatie, kun je de betaling nu doen?
Groet René”

Deze e-mail heb ik vorig jaar in november ontvangen. De eerste gedachte die bij mij opkwam was ‘zijn ze in het hiernamaals ook al online?’. Even ter info: René (Graat) was pastoor in mijn woonplaats en is in 2020 overleden. Door mijn vrijwilligerswerk voor de parochie had ik regelmatig ook mailcontact met pastoor Graat. En waar de échte afzender ook geen rekening mee heeft gehouden, is dat hij niemand nodig had om een buitenlandse betaling te doen; hij wist ook zonder navigatie de geldwegen die naar de mensen in Afrika leiden. Bovendien maakte hij in zijn mails zelden (taal-)fouten, dus daar zat het ook fout.

Ik had dus meteen door dat deze mail fake was.

Andersom overkwam het een collega-bestuurder die mij belde om te vragen of ik haar gemaild had. Zij had een soortgelijke mail zogenaamd van mij ontvangen waarbij ik haar blijkbaar opdracht gaf enkele duizend Euro’s naar het buitenland te transfereren. Onze club beschikt over een vermogen van enkele honderd Euro’s. Bovendien zat het bericht vol (taal-)fouten en rare zinnen zoals ‘je moet geld overmaken’ – op die manier zou ikzelf nooit iemand vragen iets te doen. Duidelijk – ook hier hebben wij met een phishingmail te doen.

Wat kan ik voor mijn eigen cyberveiligheid doen? Drie tips voor je cyberveiligheid

De digitale wereld verandert snel en de dreiging wordt steeds groter. Het maakt niet uit wie of wat je bent: iedereen is een mogelijk doelwit voor cybercriminelen.

  1. Maak een sterk wachtwoord

    Een sterk wachtwoord helpt als je niet gehackt wilt worden. Er zijn programma’s die je helpen een sterk wachtwoord samen te stellen – met een hoofdletter, cijfer, speciaal teken en een minimaal aantal karakters. Maak dan een wachtwoordzin! Enkele voorbeelden hiervan zijn: ‘MijnHondlustgraagbrokken21#’ of ‘#ZijActiefLimburgbestaat91jaar!’. Deze wachtwoorden voldoen aan de eisen en zijn relatief makkelijk te onthouden.

Let op: gebruik ieder wachtwoord maar op 1 plek. Verzin dus voor iedere site een ander wachtwoord. Verwerk de naam van de website in de wachtwoordzin, of zoek een wachtwoordmanager, die verzint en bewaart sterke en unieke wachtwoorden.

  1. Een update is geen overbodige luxe

    De softwaresystemen die wij allemaal gebruiken zijn complex en voor ons één groot mysterie. Deze systemen zijn door mensen geschreven en samengesteld, en waar mensen werken zijn fouten graag ook aanwezig. Via deze fouten dringen criminelen onze systemen binnen. Dat kun je vergelijken met een open raam waardoor dieven je huis kunnen binnendringen terwijl je voordeur voorzien is van twee sloten. Daarom is het verstandig om regelmatig een update uit te voeren.

  2. Antivirussoftware, essentieel onderdeel van alle online activiteiten

    Antivirussoftware is een systeem dat in je computer op zoek gaat naar foute dingen en deze meteen verwijdert. Daarom is een goede antivirussoftware zo belangrijk. Het is een basisbehoefte voor je computer, zoals voor ons mensen eten en drinken.

Een garantie tegen cybercriminaliteit bestaat niet. Maar je kunt alert zijn en het de criminelen zo lastig mogelijk maken. De overheid is hiermee nationaal en internationaal bezig. Een aantal tips vind je op de website van de politie onder https://www.politie.nl/onderwerpen/cybercrime.html

Tot slot: bidden heeft nog nooit schade aangericht, en er zijn gebeden voor en tegen van alles en nog wat. Voeg aan je avondgebed een regel over cyberveiligheid toe. Misschien was de foute mail van René wel een hint van Slivvenhier* om ook onze gebeden aan onze veranderde leefstijl aan te passen…

Januari 2022, Aurelia Renierkens (werkgroep ZIN)

*Slivvenhier is de Zuid Limburgse benaming voor God

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!