Carnaval in het Heuvelland

Blogs
donderdag 26 januari 2023

Als je dezer dagen door de dorpen van het Heuvelland rijdt, zie je het straatbeeld verkleuren naar rood-geel-groen. Het huis van de prins is uitbundig versierd, en aan de gevels van de buren hangen de carnavalsvlaggen. Uit menige boerderij-schuur hoor je gezellige muziek: hier zijn carnavalsgroepen bezig. Ze verbouwen een simpele tractor-aanhangwagen tot een kunstwerk zoals een ridderburcht, een skihut of een reuze figuur zoals een Micky Mouse of Stitch. Het timmer- en verfwerk  nemen meestal de jongens en mannen voor hun rekening, terwijl de vrouwen voor kleding, schmink en het fysieke welzijn (= eten en drinken) zorgen. Daarbij hoort natuurlijk menig kratje bier, een doos Flügel en een stevige boterham. Dat maakt de voorpret groter.

In het dorp waar ik woon, beginnen de carnavalsdagen met een Heilige Mis. Daarna trekt het prinsenpaar met de Raad van Elf en de jeugdraad naar de Pastorie. Volgens de traditie trakteert de Pastoor op erwtensoep. Zo gesterkt, kunnen ze de drukke dagen wel aan.

Op carnavalszondag, -maandag of -dinsdag – dat is per dorp verschillend – is de grote dag: de groepen trekken in optocht door de straten van het dorp en laten de producten van hun gezamenlijke creativiteit en ambachtskunst zien. Van de omliggende plaatsen komen veel mensen om langs de weg te staan en de groepen met hun prachtige wagens te bewonderen. Op sommige plaatsen loopt ook een ‘zaate Hermenie’ mee. Na de optocht zijn de dorpskroegen en gemeenschapshuizen te klein, want iedereen heeft een grote dorst opgelopen. Voor de jongere kinderen is er een springkussen, zo kunnen ook mama en papa aansluiten bij de polonaise.

Nadat het feest is afgelopen, komen de mensen  op Aswoensdag weer samen in de kerk om het askruisje te halen, en de vastentijd in te luiden. Het volgende feest is in zicht: Pasen. Maar eerst nog zes weken vasten, en dat betekent niet alleen minder eten. Wij willen bewuster eten en drinken. En misschien ook eens nadenken over het een of ander: Wat kan beter? Wat had ik beter niet moeten doen of zeggen? Is het tijd om een meningsverschil uit te praten?

Maar laten we eerst genieten van carnaval: samen vieren, zingen, dansen, eten, drinken en plezier maken! Een polonaise van feestende mensen die weten te genieten van het leven. Ook dat hoort bij ons geloof, hier in het Heuvelland.

Aurelia Renierkens,
Lid van Projectgroep ZIN

 

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe