Blog Mariëlle Beusmans: Kerstpakketten

Blogs
maandag 15 januari 2024

Het is bij veel bedrijven en andere organisaties in Nederland een goede traditie om kerstpakketten uit te delen. Toen ik enkele weken geleden de vraag kreeg van mijn uitzendorganisatie op welke manier ik dit jaar mensen extra wil helpen was mijn keuze snel gemaakt. Het leek mij een leuk idee om kerstpakketten samen te stellen voor een aantal kwetsbare mensen in het bisdom Same. De kerstpakketten zijn eenvoudig: een tas gevuld met 2 kilo rijst,  2 kilo suiker, 2 liter kookolie en 2 pakjes thee.

Mijn chauffeur heeft geholpen om twee winkels in Same te vinden waar ze groot inkopen tegen een lagere prijs. Na enkele dagen kon ik de goederen ophalen. Voor hun kleine winkeltjes stonden 80 rode tassen met rijst en suiker. En een andere winkel had 80 rode tassen met olie en thee ingepakt. Daags erna heb ik de kerstpakketten samengesteld en voorzien van een kerstkaart in een grote stevige blauwe tas.

In de loop van de week kwamen 16 van mijn collega priesters enkele kerstpakketten ophalen. Het is een goede traditie dat zij voor de feestdagen bij kwetsbare mensen in hun parochie op bezoek gaan. En nu kunnen ze hen verrassen met extra eten. De mensen jong (weeskinderen), oud, ziek (fysieke of mentale beperking), weduwe/ weduwnaar, alleenstaande moeders allen verkeren in een schrijnende en armoedige situatie. Ze waren zeer blij met het kerstpakketten.

Een groot kerstpakket heb ik gebracht naar de Graal zusters waar ik veel mee samen werk.

Zij hebben enkele jaren geleden een opvanghuis voor maasai meisjes opgezet om hen te bescherming tegen meisjesbesnijdenis. Veel moeders hebben nare herinneringen aan hun besnijdenis en willen hun (klein)dochters behoeden dat hen hetzelfde overkomt. Vandaar dat ze enkele jaren geleden de Graal zusters gevraagd hebben om een opvanghuis op te zetten waar hun dochters kunnen verblijven en ze naar school kunnen. Inmiddels wonen al 30 meisjes in het opvanghuis. De zakken rijst en suiker en emmers kookolie worden enthousiast in ontvangst genomen.

En zo was het voor al deze mensen een beetje extra kerstmis.

Hartelijke groeten uit Tanzania, Marielle

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!