Blog: krachtig leiderschap

Blogs
dinsdag 19 september 2023

Elke week is ons team in de dorpen te vinden. Na mijn meivakantie in Nederland is het nieuwe programma van start gegaan. Logistiek bleek het een grotere uitdaging dan ik vooraf had verwacht. Helaas gebruikt niet iedereen email (vaak is er geen internetverbinding in de dorpen) of heeft een smartphone (WhatsApp). Om die reden maak ik gebruik van grote diocesane bijeenkomsten om priesters of leiders uit een bepaalde parochie een uitgeprinte uitnodigingsbrief te geven. Daar niemand gebruik maakt van een kalender bel ik enkele dagen voor de workshop zal plaatsvinden met een van de leiders om de mensen eraan te herinneren dat ons team op een bepaalde dag komt om een leiderschapstraining te geven.

Een ander obstakel in de maanden mei/juni waren de verlate regens. Klimaatverandering is de oorzaak dat de grote regentijd enkele weken later begon dan voorgaande jaren. En dan zijn sommige bergpaden onbegaanbaar en moet een training uitgesteld worden. Ook waren er de piekdagen in landbouwactiviteiten (zaaien, wieden, oogsten) en twee keer was er een uitvaart in de parochie op de dag dat wij zouden komen. Verder moet ik bij de planning rekening houden met lokale marktdagen. De wekelijkse markt is dé plek om je producten, etenswaar en vee, te verkopen en te kopen. En dan nog kan het gebeuren dat we in een dorp aankomen en horen dat de avond ervoor een vergadering van de regering is aangekondigd die ook die dag zal plaatsvinden. Een andere ongeplande situatie is een overlijden in de gemeenschap. Dan moet de uitvaart voorbereid worden bij de overledene thuis en alle gasten (honderden) moeten te eten krijgen. Dat is veel regelwerk.

Deze workshopsronde was de vuurdoop voor mijn nieuwe teamleden. Tijdens een extra Training voor Trainers heb ik hen verder toegerust. Het was een genot om te zien hoe snel enkele van hen zich de nieuwe methode (bottom-up in plaats van top-down) eigen gemaakt hebben. Anderen hebben meer tijd en ondersteuning nodig.

Vorig jaar zijn er in alle kleine basisgemeenschappen en parochies nieuwe leiders gekozen. Velen weten niet wat hun rol als leider precies inhoudt. Dat de behoefte aan leiderschapstraining groot is blijkt wel uit de enthousiaste deelname op de meeste plekken. Dan is het geven van een leiderschap training een waar feest.

Naast de basiskennis over de taken van de voorzitter, secretaris en penningmeester en waar je tijdens het leiden van een vergadering op moet letten presenteren we ook andere onderwerpen. Aan de hand van een bijbelverhaal reflecteren we over het thema ‘vooroordelen’. Mensen zijn vaak heel hard in hun oordeel en handelen daar ook naar (slaan). Een ander toenemend probleem in de dorpen zijn de tienerzwangerschappen. Een kort toneelstukje – dat ze zelf opvoeren- maakt het probleem bespreekbaar. De ouders wijten deze toename aan het toenemend gebruik van sociale media onder jongeren. Ook noemen ze als reden dat ze te weinig tijd hebben om seksuele voorlichting te geven. Op school wordt het onderwerp slechts zeer summier besproken. Door armoede/gebrek aan geld kunnen veel meisjes de verleiding van een jongen niet weerstaan als die haar belooft dat ze een cadeautje krijgt als ze instemt om seks te hebben met hem.

Tijdens de eindevaluatie van een hele dag trainingen zijn de mensen zeer tevreden over wat ze allemaal geleerd en besproken hebben. Sommigen zijn teleurgesteld als ze horen dat we pas volgend jaar weer kunnen komen.

Hartelijke groeten uit Tanzania, Marielle Beusmans Same, 15 september 2023

Klik hier voor een uitgebreid fotoverslag met schriftelijke toelichting.

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe