Blog – kerstverzameling

Blogs
maandag 11 december 2023

Ans Bex verzamelt schaapjes, kerstgroepen en kerstklokjes. Hoe dat is ontstaan, vertelt ze in onderstaande blog.

Verzameling schaapjes
“Mijn eerste kerstgroep kocht ik nadat we getrouwd waren. Ik had een grote kerstboom opgezet en daar hoorde natuurlijk ook een kerstgroep bij. Van rotspapier maakte ik een grot onder de boom. Ook vond ik het leuk om de hele achterwand te gebruiken. Dus creëerde ik met lichtblauw stof ‘de lucht’. Door de jaren heen kocht ik steeds nieuw rotspapier. Omdat dit elke keer weer een ander patroontje had, werd dit erg leuk. Na de feestdagen streek ik het papier glad, om het volgend jaar weer te gebruiken. Mijn grot werd elk jaar groter en mooier. Zeker toen ik de handgemaakte stal van mijn moeder erbij plaatste. Maar mijn kerstgroep had slechts drie schaapjes. Veel te weinig voor de ruimte die ik heb! Dus besloot ik om elke keer als ik op vakantie was of een dagje weg ging, twee schaapjes mee te nemen. Zo begon mijn verzameling schaapjes. Ik kies altijd voor een ander materiaal, waardoor ik nu onder andere schaapjes van glas, porselein, hout, kunststof, stof, schapenwol en kaarsenvet heb.”

Verzameling kerstgroepen
“Via een tante erfde ik de kerstgroep van mijn man zijn opa en oma. Het was mijn tweede kerstgroep en meteen een hele bijzondere; meer dan 100 jaar oud! De groep is opgeslagen in een grote groene houten kist met veel stro op de bodem. De beelden zijn goed ingepakt in oude kranten, om breuk te voorkomen. Elk jaar opnieuw vind ik het weer ontzettend leuk om de oude kranten te lezen. Helaas gaan ze langzaam kapot, dus ik vul ze nu aan met nieuwe kranten. Mijn tante was altijd heel zuinig op deze kerstgroep en als ze rond de feestdagen bij ons was, lette ze goed op of ik er ook wel voorzichtig mee omging. Na het krijgen van deze kerstgroep was er een vlammetje aangewakkerd. Vanaf toen ben ik van elke vakantie en ieder land ook kerstgroepen mee gaan brengen. Ook nu weer van zoveel mogelijk verschillende materialen. Ik heb bijvoorbeeld een zwarte ebbenhouten uit Kenia, een stoffen uit Brazilië, een houten bruine van de kerstmarkt bij een zorgcentrum, een groep die een vriendin meebracht uit Canada, een groepje dat vaststaat in een stalletje (een erfstuk van mijn peettante uit Lomm) en een kerstgroep van Hummeltjes die mijn vriend op de zolder vond. Hij is niet katholiek opgegroeid en vond dat hij bij mij thuis hoorde. Ik was er natuurlijk heel blij mee! Inmiddels heb ik 50 kerstgroepen. Van normale grootte tot een mini in een walnoot en alles daartussenin!”

Verzameling kerstklokjes
“Ik werk op een peuterspeelzaal, vroeger waren we allemaal vrijwilligers. Maar 40 jaar geleden werden we op een loonlijst gezet en dus kreeg ik ook mijn eerste kerstuitkering. Ik kocht er een kersthanger van Royal Albert van. Helaas voor mij stopte zij na vijf jaar (en dus vijf hangers) door een faillissement. Ik moest op zoek naar iets nieuws om jaarlijks te kopen van mijn kerstgeld en kwam bij de de kristallen kerstklokjes van Hutschenreuter uit. Er waren er pas drie uitgegeven, dus die heb ik erbij gekocht. Daardoor heb ik nu de hele collectie compleet! Ieder jaar leg ik ze netjes terug in het doosje, geselecteerd op jaartal. Ik vind het een feest en rijkdom om de klokjes elk jaar weer te kopen en uit te pakken. Ik ben dan zo benieuwd hoe de nieuwste er weer uitziet! Gelukkig nemen de klokjes niet zoveel plaats in beslag, want de muurkast raakt aardig vol!

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!