Wereldwijde problemen

Blogs, Nieuws
donderdag 27 januari 2022

Vrouwen in Tanzania bespreken net als ZijActief leden graag samen hun problemen, zoeken herkenning en steun bij elkaar. De terugreis van een bijeenkomst in het kader van wereld aids dag was zo’n moment.

Ondanks alle goede voorlichting vinden er in Tanzania jaarlijks nog veel aids besmettingen plaats. Wereld aids dag 2021 werd aangegrepen om vanuit verschillende religies (christendom en islam) en de lokale overheid aandacht aan dit thema te besteden. Dit jaar was de manifestatie in het dorp Hedaru, dat berucht is om de verspreiding van HIV/ aids. In Hedaru overnachten dagelijks vrachtwagenchauffeurs en er vindt veel prostitutie plaats.

Op het marktplein waren grote party tenten neergezet. Enkele para-legals (mediators in familie aangelegenheden) uit Hedaru hadden een klein toneelstukje over aids vanuit genderperspectief ingestudeerd. Kinderen uit de onderbouw en bovenbouw van een anglicaanse school brachten liederen over aids al dansend en zingend ten gehore. Middelbare scholieren hadden grote tekeningen gemaakt. Met dit beeldmateriaal lichten ze verschillende situaties over aids toe. Aan de rand van het marktplein stonden twee legertenten. Hier konden mensen zich laten testen op aids.

Op de terugreis zaten in onze landcruiser enkele vrouwen van een lokale ondernemersgroep in Same. Ze kennen elkaar goed en zijn gewend om openlijk met elkaar te praten over problematieken vanuit genderperspectief. In rap swahili spreken ze over het belang van het gebruik van condooms, het promiscue gedrag van (hun) mannen, over verkrachting, incest en ongewenste intimiteiten op het werk.

Aan het eind van de rit is het mij overduidelijk dat er nog genoeg uitdagingen zijn die ik het komende jaar kan oppakken en integreren in mijn workshops.

Hartelijke groeten uit Tanzania,

Marielle Beusmans

Geïnteresseerd volgen de vrouwen het programma

Tekeningen van de middelbare scholieren

Basisschoolkinderen zingen

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe