Lezing over de vrouwengevangenis 14 maart 2022

Nieuws
dinsdag 15 maart 2022

Dhr. Gerard Hendriks heeft ons vol passie verteld over het leven in de vrouwengevangenis “Ter Peel” in Evertsoord. Penitentiaire Inrichtingen (PI) vallen onder de Dienst Justiele Inrichtingen (DJI). Hij is ongeveer 20 jaar werkzaam in een PI en nu 1.5 jaar in PI Evertsoord. Zijn missie is de maatschappij veilig te maken.  Doel is om de gevangene (oftewel justitiabele of inwoner) voor te bereiden op hun terugkeer in de samenleving, binnen of buiten Nederland. Enkele getallen:

  • Ca. 36000 mensen in een jaar in de gevangenis
  • Permanent ong. 11000 plekken
  • Kosten € 249.00 per dag per volwassene. Voor jeugdigen € 450.00 per dag.
  • *Er werken 13843 werknemers waarvan 2/3 mannen en 1/3 vrouwen; in vrouwengevangenis is de verdeling andersom)

Meest voorkomende delicten: Geweld, vermogen zonder geweld, vermogen met geweld, opium, seksuele misdrijven

De locatie Ter Peel vormt samen met de locatie Roermond de Penitentiaire Inrichting (PI) Zuid-Oost. Ter Peel is een inrichting voor vrouwelijke gedetineerden en heeft de volgende regimes: een beperkt beveiligde Inrichting (BBI); een Moeder met Kindhuis; een zeer beperkt beveiligde Inrichting (ZBBI) ‘Flexcap’ met 72 plaatsen (mannen); een Huis van Bewaring (HvB); een gevangenis.

Onder de naam “Betere Start” wordt opvoedingsondersteuning aangeboden aan (ex) gedetineerde moeders. In het moeder en kindhuis kunnen moeders, in sommige gevallen, tijdens de borstvoedingsperiode hun baby bij zich houden. Daarna gaat de baby naar papa, opa en oma, zus of een ander familielid of jeugdzorg.

Verder zijn er op het terrein 2 logeerkamers waar kinderen (tot 16 jaar) in het weekend een nachtje bij hun moeder kunnen logeren.

Hoe ziet 1 dag in detentie eruit:

  • Om 7.00 uur ontbijt in cel,
  • Daarna of: werken in arbeidszaal (minimaal 1 dagdeel van 4 uur, maar liefst 8 uur). Er kan gewerkt worden in o.a.: wasserij tbv 5 gevangenissen, winkel, boodschappenboxen maken voor 5 gevangenissen, werkzalen
  • Recreatie, sport 2x in de week en werken aan terugkeer in maatschappij
  • Om 17.00 uur insluiting in cel tot de volgende dag.
  • Avondprogramma 2x per week bij goed gedrag.

Bezoek 1x per week (max. 3 personen, bezoekers worden eerst gescreend)

Het middelpunt van de locatie Ter Peel is een voormalig klooster, gebouwd net na de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1976 is dit gebouw in gebruik als Beperkt Beveiligde Inrichting. In eerste instantie voor mannen, sinds eind jaren tachtig als inrichting voor vrouwen. Het is het oudste stukje grond in de Peel dat niet is afgegraven voor de winning van turf.

In het kerkje van het klooster is nu het bajeskafee gevestigd. Daar werken o.a. vrouwelijke gevangene uit de bba (beperkt beveiligde afdeling). Gerard nodigt iedereen uit om eens binnen te lopen als je in Everstoord bent om een kop koffie te drinken. Er is ook een museum in gevestigd.

Onze voorzitter bedankt Gerard voor zijn enthousiaste verhaal met een kleine attentie.

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!