Tilly Zegers TopToTeen Kostuumontwerp maar ook Couturedemur .

Nieuws
maandag 6 maart 2023

                                                                                       

Na twee hele serieuze , nu een kleurrijke; enthousiaste; inspirerende avond

bevelen wij jullie met veel plezier aan:

 In De Houbereij in Panningen verzorgt kostuumontwerpster Tilly Zegers een lezing over haar grote passie: bijzondere kleding maken.

Op woensdag 22 maart is zij te gast bij ZijActief Panningen.

Aanvang 19.30 uur.

 Niet alleen haar passie TopToTeen Kostuumontwerp maar ook Couturedemur .

Kleding en muurdecoratie hebben een plekje in haar showroom en veel hiervan vinden relmatig een ander podium in winkels en galeries tijdens bijzondere gelegenheden.

Bij al de collecties hoort een verhaal en dat wil zij ons niet onthouden.

Kijk voor een voorproefje alvast op : www.toptoteen.nl of: www.couturedemur.nl of bezoek haar facebookpagina.

 Deze ongetwijfeld fantastische avond wilt u vast niet missen.

Ook op deze avond zijn introducés van harte welkom.

Graag tot ziens;

Verslag van Annie Craenmehr

Tilly Zegers Top to teen en CulturedeMur

Lezing Tilly Zegers, kostuumontwerpster, 22 maart 2023 bij de Houbereij

Er waren 51 dames aanwezig inclusief introducés.

Het welkomstwoord door Leny. Deze avond wordt niet zo serieus maar zeker zo boeiend.

Tilly maakt kleding en tegenwoordig ook muurdecoraties. Daarbij heeft ze een baan als receptioniste bij de Haton voor vier middagen en past ze een dag op haar kleinkind, binnenkort twee kleinkinderen.

Vervolgens kreeg Tilly het woord.

Ze gaat te werk volgens de petsja hoidsja methode. Dit is Japans. Aan de hand van 40 beelden vertelt ze een verhaal 2 seconden per beeld.

De PowerPoint presentatie begint met een foto waar zij op staat als tienjarig meisje in een knickerbocker. Ze werd uitgelachen door een meisje in de klas. Daar trok ze zich niks van aan. Op de middelbare school zat ze bij nonnen. Daar moest ze hard werken en het handwerken lukte haar niet goed.  Vervolgens verhuisde ze naar de grote stad en ging zelf kleding maken, die nergens te koop was. Zonder kennis van patronen tekenen maakte zij van alles.
Ze maakte carnavalskleding voor groepen, die geleend konden worden. Werden ook in de grote stad gevraagd.

Op haar 50e in 2008 maakte zij carnavalskleding voor artiesten en de evenementenbeurs. Haar baan als receptioniste en de couture is prima te combineren. Daarna begon ze in Panningen.
De hoofdopdracht blijft toch carnaval. Kleurrijk zonder beperkingen. Als ze een expositie heeft, wordt alles gefotografeerd. Er hebben zelf foto’s in de Glossy gestaan.
De modellen zijn geen beroeps en doen het vrijwillig en krijgen in ruil de foto’s. We zien geweldige foto’s voorbij komen.
Ze mengt dure stoffen met heel goedkope stoffen. De materialen inspireren haar. Ze gebruikt veel gordijn- of meubelstoffen. Deze vallen veel mooier. Ze is autodidact het leermeester zijn is haar passie Ze hoeft er niet van te leven.

In 2019 een andere richting ingeslagen en wel CouturedeMur.
In 2014 won ze de Laura Lima internationale kunstprijs. Ze heeft zelfs in Buenos Aires geëxposeerd.
Haar doeken hebben in het Bonnefantenmuseum gehangen .
Beelden zijn sprekender. Er is niet voor niets de uitdrukking “Kleren maken de man ”
Het meisje dat haar uitlachte op de basisschool is misschien wel de basis van haar werk en ze zou de nonnen nog eens graag tegen komen.
We kregen een presentatie over haar boek Passievruchten, Tilly Zegers kostuumontwerp
Vervolgens kregen we diverse foto’s van een fotoshoot te zien o.a. in Chateau Neercanne, de Maaspoort met telkens andere titels.

Alldays. Ze is zelf haar grootste klant. Draagt haar creaties zelf.

The Dressmaker. Film laat het verhaal van Tilly zien.

Sixtie. Op haar 60-jarige leeftijd heeft ze dames van rond die leeftijd gevraagd en een hele mooie zwart/wit foto laten maken met op de voorgrond een krat Hertog Jan bier. De groepsfoto heeft ze opgestuurd naar Hertog Jan. met als titel “Vrouwen van boven de 60 houden ook van Hertog Jan” Hun foto hangt er aan de muur.

Celebrations   Foto’s gemaakt en kerstsfeer in een exclusief tuincentrum Ogenlust in Eersel.                            Dit zijn een paar onderdelen van de presentatie.

Begin dit jaar is ze opgehouden met kostuums maken. Het is heel veel werk en wordt te duur. Doeken zijn commercieel veel gemakkelijker.
Tijdens de pauze draaide de PowerPoint presentatie door. We keken onze ogen uit. Het ene model was nog mooier dan het andere.
Na de pauze konden we vragen stellen. We kregen een uitleg over de doeken. Die kosten tussen de  € 1500,- en €  3000,-
Ze management in de Heuvelgalerie in Eindhoven met een gebruikersvergoeding. Anders is het onbetaalbaar. In ruil voor het exposeren dient  ze een dag in de winkel EINDeloos te staan.
Het was een schitterende avond. Zij vertelde haar verhaal met zoveel passie. Ze is een duizendpoot
Het is een uit de hand gelopen hobby geworden.
Leny bedankte haar. Ze vroeg geen vergoeding. Tilly deed dit voor de lol. Een mooi boeket bloemen wilde ze uiteraard wel.

De voorzitter bedankte ons en wenste ons een wel thuis.

Panningen, 25 maart 2023

Annie Craenmehr

 

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!