Notenliefhebbers opgelet, deze is voor jullie! In de bakkerij werken we graag met
noten en in dit brood spelen ze zelfs de hoofdrol. Kies voor een melange die jij lekker
vindt of ga net als Robèrt voor de combinatie van hazelnoten, walnoten en
amandelen.
Bereiden 25 minuten
Wachten 2 uur
Bakken ca. 25 minuten
INGREDIËNTEN
1 brood
240 g tarwebloem (T65)
7 g verse gist
5 g zout
gedroogde rozemarijn, naar smaak
12 g honing
150-160 g water (lauw-warm)
bloem om te bestuiven
Vulling
100 g notenmelange, grof gehakt
20 g rozijnen, winddroog
WINDDROGE ROZIJNEN
Was de rozijnen en week ze 20 minuten in lauw water (ca. 35 °C). Laat drogen op
een theedoek. De volgende dag zijn ze klaar voor gebruik.
DE LEKKERSTE NOTEN
Ik gebruik de notenmix van de Lidl.
BENODIGD KEUKENMATERIAAL
keukenmachine met bisschop
deegsteker
deegkleedje of theedoek
rond rijsmandje
plastic(folie) of douchemuts
bakplaat, ingevet en bestoven met (rogge)bloem
WERKWIJZE
Verwarm het water tot lauwwarm.
Kneed alle ingrediënten behalve de vulling tot een soepel deeg: eerst ca. 3
minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid.
LET OP: zout mag niet in contact komen met de gist.
Doe de deegtest: als je een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna
doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed.
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed de vulling
erdoorheen: steek met een deegsteker het deeg open, voeg een deel van de
noten en rozijnen toe en vouw het deeg weer dicht. Herhaal al knedend tot je
alle vulling hebt verwerkt. De vulling moet onder het deeg zitten,
Bol het deeg op en laat 30 minuten rijzen tussen een met bloem bestoven
deegkleedje. (zie Youtube)
Ontgas (platdrukken) het deeg en bol nogmaals op. Dek af en laat nog eens
30 minuten rijzen.
Leg het deeg op een royaal met bloem bestoven werkblad en bol nogmaals
op. Leg het brood met de sluiting naar onder in het goed met roggebloem
bestoven rijsmandje. Dek het mandje af met plastic en laat ca. 1 uur narijzen,
of tot het rijsmandje mooi gevuld is. Het deeg is leidend niet de tijd.
Verwarm tijdens de laatste rijs de oven voor op 210 °C boven- en
onderwarmte.
Draai het rijsmandje voorzichtig om op de bakplaat, zodat het deeg met de
sluiting naar onder op de plaat ligt.
Bak het notenbrood in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.
N.B. Ik maak altijd 2 broden tegelijk en vries er 1 in.
Nieuws
dinsdag 9 september 2025
Misschien ook interessant voor jou
Meer berichten
Lid worden?
Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.
Ik word lid!