Lezing over "DE NATUUR EN HET VERANDERENDE KLIMAAT."

Nieuws
dinsdag 14 mei 2019

In de lezing "DE NATUUR EN HET VERANDERENDE KLIMAAT" werd uitgebreid ingegaan op de gevolgen van de klimaatverandering voor de Limburgse natuur.

Presentatie: Leon Rademakers.

Het was weer een leerzame, boeiende avond over de natuur en het veranderende klimaat. Tevens ook confronterend en beangstigend, want wat gaat er met onze "Moeder Aarde" gebeuren als de mens op deze manier verder blijft doorgaan?? Onze ogen werden weer eens geopend!

Aan de hand van weerfoto’s en filmpjes werd stilgestaan bij het alsmaar extremer wordende weer dat ook weer gevolgen heeft voor de natuur.

Want wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de mondiale opwarming een groot effect heeft op de ecologie en de verspreiding van organismen. Zo duurt het bloei- en groeiseizoen inmiddels een maand langer dan vijftig jaar geleden en is er een forse toename van het aantal teken, hetgeen weer gevolgen kan hebben voor onze gezondheid.

De klimaatverandering heeft niet alleen gevolgen voor de mens, maar ook voor de flora en fauna. Het gezegde ‘in mei leggen alle vogels een ei’ is reeds achterhaald. Kool- en pimpelmezen broeden steeds vroeger terwijl er dan nog relatief weinig voedsel is met alle gevolgen van dien.

Ook kwamen er een tal van natuurgerelateerde weerspreuken aan bod, werden de mooiste natuurgerelateerde weerfoto’s getoond en ging er aandacht uit naar de laatste stand van zaken rondom de klimaatverandering.

Na afloop van de presentatie was er nog de gelegenheid tot het stellen van vragen, zoals; "Hoe betrouwbaar is de buienradar? Hoe wordt het weer voorspeld?"enz.

Wij proberen in ieder geval ons steentje bij te dragen, want……..alle kleine beetjes helpen!

Vul het kennisbank formulier in

Heeft jouw afdeling onlangs een leuke workshop, een boeiende lezing of andere interessante activiteiten georganiseerd? Vul dan het formulier in.

Voeg een activiteit toe