Lezing Cliniclowns op 11 april 2022

Nieuws
woensdag 25 mei 2022

Dhr. Willy Gielissen gaat ons meer vertellen over de Cliniclowns.

In de jaren zestig van de vorige eeuw studeerde Amerikaanse Patch Adams om arts te worden. Omdat hij geloofde dat iemands gezondheid sterk verbonden is met zijn of haar welzijn en emoties, bezocht hij zijn patiënten als clown.

Straatartiest en clown van het Big Apple Circus dacht er net zo over. Toen zijn broertje in de jaren tachtig in het ziekenhuis lag, bezocht hij zijn broer vaak als clown om hem op te vrolijken. Hij merkte hoe belangrijk afleiding en plezier zijn voor kinderen moeilijke situaties. In 1986 richtte Michael de Big Apple Clown Care Unit op.

In Nederland werd in november 1992 Stichting Cliniclowns opgericht door professor (arts) Tom Voûte, werkzaam in het Emma kinderziekenhuis te Amsterdam. In 1993 speelde de eerste 2 Cliniclowns in het Emma Kinderziekenhuis.

Cliniclowns zijn er voor iedereen die bang, onzeker, eenzaam of verdrietig is en de kracht van de lach nodig heeft.

– een theater- en/ of pedagogische achtergrond

– zeer goede contactuele eigenschappen

– maken gebruik van verbeeldingskracht

– is een professional en is in dienst

– werkt soms alleen, maar vaak als duo.

Willy liet enkele filmpjes zien waaruit het effect van een bezoek van een cliniclown op kinderen en ook dementerende ouderen blijkt.

De leden hebben aandachtig geluisterd en konden aan het einde van de lezing diverse vragen stellen aan Willy. O.a.:

*de Cliniclowns worden uitgenodigd door ziekenhuizen. Ziekenhuizen moeten het zelf willen, zij doen ook de eerste aanvraag.

*duur opleiding cliniclown is 1 jaar.

Onze voorzitter bedankt Willy voor zijn verhaal en jammer dat de techniek het soms liet af weten.

Willy werd verrast met een kleine attentie.

Lid worden?

Lid worden van ZijActief betekent ontmoeting, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel: in je eigen omgeving activiteiten ondernemen en bijeenkomsten bijwonen, samen met andere vrouwen.

Ik word lid!